Sok od maslačka recept

sok od maslackaSok od maslačka se pravi od mladih listova maslačka u rano proleće, a može i od korena. Zeleni listovi maslačka se lako naberu, jer rastu svuda kao korov. Bitno je samo da su sa čistog terena. Ljudi ove listiće maslačka koriste kao salatu, ali od njih se može napraviti i vrlo zdrav sok. To je dragocen napitak koji čisti i jača organizam upravo kad je to neophodno, a to je onda kada se javlja prolećni umor. Jedina mana listovima maslačka je to što su gorki, pa se sok od maslačka kombinuje sa drugim sastojcima. Sok od listova maslačka je još jedan produkt prirode koji nam je besplatan.

Kako se pravi sok od maslačka recept

Sveže urbane listove maslačka dobro oprati u hladnoj vodi. Staviti ih u sokovnik i napraviti sok. Ko nema sokovnik koristi mašinu za mlevenje mesa. Pošto su listovi maslačka dominantno gorki, dodati treba par jabuka, da bi se dobio lep ukus soka, a sve začiniti sa limunovim sokom. Količine odrediti proizvoljno prema sopstvenim afinitetima. Ovaj sok treba da bude zelene boje i nije isto što i sirup od maslačka o kome smo već pisali.

Sok od maslačka upotreba i lekovitost

Sok od maslačka sadrži obilje minerala i vitamina. Vrlo dobro deluje na organe za varenje. Neutrališe kiselinu, a promoviše pravilan rad žuči i dobar je za probavu. Poznat je i kao diuretik. Izbacivanjem suvišne nagomilane tečnosti iz organizma omogućava se i smanjenje telesne težine.  Podržava sok od maslačka rad unutrašnjih organa i koristan je za bubrege i jetru. Stimuliše lučenje insulina te je preporučljiv za pacijente sa šećernom bolesti. Sok od maslačka sadrži solidne količine gvožđa, pa je koristan i kod anemije, ali svakako ne tako dobar kao sok od kopriva koji treba koristiti u tu svrhu. Sok od maslačka se može upotrebiti i spolja za akne.
Eto ga još jedan produkt prirode koji nam je besplatan.

listovi maslacka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!