Hladne noge i ruke slaba cirkulacija (video)

vunene carapeHladne noge i ruke mogu biti u direktnoj vezi sa slabom cirkulacijom. Loša cirkulacija znači da arterije, vene i kapilari nisu dovoljno prokrvljeni. To je posebno izraženo u ekstremitetima. Kao rezultat se dešava da su hladne noge (posebno stopala) i ruke (naročito prsti). Uglavnom u zimskom periodu može biti veoma neprijatno i teško zagrejati ove delove tela. Ovaj zdravstveni problem je više izražen kod osoba srednje i pozne starosne dobi.

Zašto je slaba cirkulacija

Razloga za slabu cirkulaciju može biti više. Na primer, ako se masnoća nakupila u krvnim sudovima, ona ih sužava i onemogućava normalan protok krvi. Sem toga, moguće je da je oslabio srčani mišić. Kad je slab dotok krvi u pojedine delove tela, to znači da ti delovi tela pate, jer sa krvi se transportuju hranjive materije i kiseonik, koji su ćelijama neophodni. Postoje i neki drugi razlozi za lošu cirkulaciju, pa je dobro obratiti se lekaru. Ova stvar može biti ozbiljna. Ukoliko su redovno i u dužem periodu hladne noge i ruke, očigledno je reč o slaboj cirkulaciji. Ako to nije slučaj redovno nego su ruke i noge hladne samo trenutno ili povremeno, to može biti simptom rasta telesne temperature. Tople ruke i noge ukazuju na normalan protok krvi, vitalnost i zdravlje.

Kako poboljšati cirkulaciju i ugrejati noge i ruke

Zvuči poznato, ali da pomenemo, redovna fizička aktivnost doprinosi boljoj cirkulaciji. Bar 30 minuta hodanja na dan je poželjno, a svakako i druge fizičke aktivnosti.
Često tuširanje i brisanje peškirom deluje kao masaža i može doprineti prokrvljenosti krvnih žila.
Neki ljudi u toku zimskog perioda nose vunene čarape. I zaista vuna pomalo bocka i stimuliše kožu te poboljšava cirkulaciju, a dakako i zadržava toplotu.
Neophodan je čist vazduh. Zato izađite napolje iz zagušljivih i zadimljenih prostorija.
Treba izbegavati duže sedenje, prekrštene noge i pripijenu tesnu odeću.

Lekovite biljke za bolju cirkulaciju

Ima više biljaka koje mogu poboljšati cirkulaciju krvi, a jedna od najboljih je svakako ljuta čili paprika. Čili se koristi spolja u obliku krema ili ulja i prosto se utrljava u kožu. Čili se upotrebljava i za jelo, pa tako reguliše protok krvi, a jača srce i krvne sudove. Može se uzimati i kao prah u kapsulama.
Još jedna biljka koja je ljuta, doduše nešto manje, je đumbir. Đumbir kao lek se koristi između ostalog i za bolju cirkulaciju. Đumbir će vrlo dobro ugrejati telo.
Ginko biloba je isto tako dobra biljka kod loše cirkulacije. Naširoko je poznat kao prirodno sredstvo za poboljšanje memorije. Deluje tako što pojačava protok krvi kroz mozak, ali isto tako pojačava protok krvi i kroz druge delove tela, pa tako može zagrejati i hladne noge.
Beli luk je poznat kao lek za holesterol i visok pritisak, ali može pomoći i za bolju cirkulaciju. Beli luk čisti krvne sudove od nagomilane masnoće i time jednostavno omogućava da se krv normalno kreće kroz organizam.
Lekovite biljke koje pomažu kod slabe prokrvljenosti i da se pojača periferna cirkulacija su i ruzmarin, hajdučka trava i divlji kesten. Mogu se koristiti kao čaj za cirkulaciju ili spolja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!