Kako napraviti ULJE OD MASLAČKA (macerat maslačka) i šta sve leči

Maslačak je veoma korisna biljka i nije samo neprijatan korov na vašem travnjaku. Može se jesti ili piti kao čaj ili praviti onaj čuveni sirup od maslačka. Mogu se spremati mnogi drugi, manje poznati preparati od maslačka. Jedan takav preparat je ulje od maslačka, zapravo macerat, gde se koriste cvetovi za stvaranje ovog ulja. Ulje maslačka miriše na proleće i odlično je za bolove u mišićima i zglobovima, a spas je i za neke tegobe svojstvene ženama. Takođe ima umirujuća svojstva koja, se mogu kombinovati sa lavandom, kako bi omogućilo smirujuće oslobađanje od stresa. Ovo ulje maslačka sjajan je uvod u pravljenje raznih macerata od svežeg bilja i pametan je posao za proleće kada maslačka ima u izobilju.

Šta nam je potrebno za ulje od maslačka

Ulje maslačka ne zahteva posebne sastojke ili opremu. Možda već imate sve što vam je neophodno u vašoj kuhinji. Biće vam potrebna staklena tegla. Može se koristiti klasičan poklopac za teglu, a može i gaza ili parče tkanine sa gumicom. Koristite maslinovo ulje ili ulje koštica grožđa. Trebaće vam cvetova maslačka da napunite teglu ili više njih. Iako se ovo ulje ne koristi za jelo, nego ide na kožu, treba odabrati maslačak koji nije prskan hemijskim đubrivima, herbicidima ili pesticidima. Mnogi ljudi maslačak i dalje smatraju kao korov i trude se da ga unište. Obavezno berite maslačak gde je čista sredina.

Kako napraviti ulje od maslačka

Proces pravljenja ulja maslačka ne može biti jednostavniji. To je jednostavna hladna infuzija koja koristi toplotu i svetlost sunca za izdvajanje korisnih sastojaka maslačka u ulje. Priprema ulja traje samo nekoliko minuta. Najbolje je teglu držati na osunčanom mestu najmanje 2 nedelje, mada možete da prođete i punih mesec dana, da bi bila još aromatičnija. Negde smo pronašli podatak da, ako koristite klasičan poklopac za teglu onda držite 2 nedelje, da ne bi došlo do stvaranja plesni. Ako koristite platneni poklopac, nema potrebe da brinete da li će se u vašoj infuzijskoj tegli razviti buđ, tako da možete držati 4 nedelje. Protok vazduha će se pobrinuti da ne dođe do razvoja plasni. Berite maslačak kada je sunčano i suvo. Vlaga je nepoželjna u tegli. Naberite dovoljno cvetih glavica maslačka da napunite svoju staklenu posudu. Ostavite nekoliko sati da se insekti koji su možda prisutni raziđu. Stavite cvetove u teglu, pa ih prelijte maslinovim uljem. Ulje treba potpuno da prekrije cvetove. Promešajte da ne bude vazdušnih džepova. Zatvorite poklopcem ili tkaninom sa gumicom. Stavite ga na sunce najmanje 2 nedelje. Nakon predviđenog vremena, procedite maslačak i čuvajte u tegli sa čvrsto prianjajućim poklopcem. Najbolje bi bilo da macerat čuvate na hladnom i tamnom mestu. Ulje maslačka ima rok do godinu dana, pa planirajte da napravite svežu seriju svakog proleća i bacite eventualno neiskorišćeno ulje.

Kako se koristi ulje maslačka

Maslačkovo ulje se priprema za lokalnu spoljnu primenu, a ne za konzumiranje. To znači da ga treba naneti na kožu ili koristiti u domaćim kozmetičkim proizvodima. Ako maslačak želite da jedete ili pijete zbog njegovih lekovitih svojstava, napravite sirup od maslačka ili čaj. Ulje od maslačka ima svojstva ublažavanja bolova, a ulje se lako može utrljati u bolne i napete mišiće ili zglobove. Macerat maslačka je najbolje ulje za cistične, otečene i bolne ženske grudi. Maslačkovo ulje poznato je po svojim umirujućim efektima i smanjenju osećaja stresa. Maslačkovo ulje je izvrsno hidratantno sredstvo za kožu, bilo samostalno, bilo u domaćim kozmetičkim preparatima. Zbog svih ovih lekovitih i umirujućih svojstava i prolećnog svežeg mirisa, ulje maslačka je odličan pratilac esencijalnog ulja lavande. Upotrebite njih dve zajedno sa bilo kojim od pomenutih domaćih proizvoda.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!