Ružina vodica za lice recept

latice ruzaRužina vodica se dobija od latica ruže, a koristi se za lice i telo. Postoji već tradicionalan recept kako se pravi ružina vodica kod kuće, a deluje slično kao ružino ulje. Pre svega neguje i podmlađuje kožu lica. Ovo je jedan od važnih prirodnih kozmetičkih proizvoda, čija upotreba datira još iz daleke prošlosti. Smatra se da su ružina vodica i ružino ulje među najstarijim proizvodima koje su žene koristile u kozmetičke svrhe. Zbog toga što je efikasna i cenjena i danas se koristi za razne preparate, kupke, sapune, kreme itd. Koristi se ružina vodica i u kuhinji. Najviše se za proizvodnju ružine vodice koristi sorta Damask, zbog intenzivnog mirisa, ali mogu se upotrebiti i druge vrste.

Kako se pravi ružina vodica

Ima i da se kupi, ali najbolje je napraviti svoju ružinu vodicu. Potrebne su vam sveže latice od ruža. Prvo oprati latice u hladnoj vodi, da se odstrane mogući insekti i tragovi hemije, ako su ruže prskane. Latice se zatim stave u vatrostalnu posudu. Destilovana ili izvorska voda se prokuva pa se preliju latice. Poklopiti i ostaviti da se hladi 30-60 minuta. Procediti kroz gazu u slaklenu teglu. Latice se bacaju. Teglu zatvoriti i čuvati u frižideru 10 dana, a na sobnoj temperaturi duplo kraće. Kao što vidite priprema zaista nije komplikovana.

Sastojci

Latice  od 5 ružinih cvetova
3 šolje vode
Vatrostalna posuda sa poklopcem
Staklena tegla

Upotreba ružine vodice

Ružina vodica se najviše upotrebljava za čišćenje kože. Redovnom primenom postiže se zdrava i lepa koža, te daje koži sjaj i mekoću. Ružina vodica, osim što čisti, vlaži, tonira, hrani i regeneriše kožu. Sprečava pojavu bora i time podmlađuje. Redovnim korišćenjem ph vrednost na koži će biti u ravnoteži, a isto tako koža neće biti ni preterano suva ni preterano masna. Sprečava da se razviju bubuljice na licu, posebno u pubertetu. Na kožu deluje protivupalno. Najbolje je kada se ružina vodica nanosi na lice 2 puta na dan, ujutro i uveče pre spavanja. To je pravi prirodni losion za lice.
Često se upotrebljava u kupkama. Tada relaksira telo, otklanja stres i umor, a raspoloženje podiže.
Neki ružinu vodicu koriste za ispiranje usta, radi osvežavanja daha i protiv upale desni.

Ružina vodica u kuhinji

Ružina vodica se još koristi i u kuhinji. Posebno je prisutna u istočnim kuhinjama. Koristi se u mnogim poslasticama. Zato što je aromatična, pogodna je za začinjavanje jela i pića. Dodaje se u ratluk, baklavu, sladoled i druge deserte.

Damask ruza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!