Sok od lipe recept

Sok od lipe se pravi na istovetan način kao i sok od zove, samo što je ovaj sok nešto manje poznat. Ovaj sok predstavlja prijatno osveženje tokom letnjih meseci. Može se čuvati do zime, pa tokom hladnih dana konzumirati ovaj prijatan napitak, koji podseća na leto i okrepljuje nas.

Cvetanje lipe

Lipa cveta u junu i tada ćemo brati cvetove za naš sok. Miris lipe je opojan i širi se svuda oko nas, kada lipa cveta. To treba iskoristiti za sok. Ovo vole i pčele, tako da je lipa značajna kao medonosna biljka. Neki ljudi su alergični na polen lipe.

Kada se bere lipa za sok

Lipa se bere početkom cvetanja, pa dok dve trećine cvetova ne procvetaju. Precvetala lipa nije tako lepa, a nema ni lekovita svojstva. Cvet lipe se bere kada je vreme  lepo i pre svega suvo.

Kako se pravi sok od lipe

Cvetove lipe preliti sa vodom u loncu, rastopiti limunsku kiselinu i dodati kolutove limuna. Nema nikakvog kuvanja. Samo poklopite lonac i ostavite tako 24 sata. Posle tog vremena procedite sok i dodajte šećer ili med. Mešati dobro dok se sve ne rastopi. Ako ćete ga piti tokom nekoliko narednih dana, onda ga sipajte u staklene flaše, a ako planirate da ga čuvate za zimu, onda u plastične i u zamrzivač. Ako sok od lipe pravite sa više šećera kao sirup, onda ga treba razblažiti, pre upotrebe.

Sastojci

300 cvetova lipe
4 l vode
1 kg šećera ili meda
40 gr limuntusa
2 limuna

Lekovita svojstva lipe

Lipov cvet se najčešće koristi u vidu čaja, za preznojavanje, protiv nazeba, grčeva, te kao blago sredstvo za umirenje bolova. Slična lekovita svojstva može imati i sok od cveta lipe, samo što se on koristi i kao osvežavajući napitak. Treba istaći da se ovaj sok ne pije u nekim velikim količinama. Uzima se 2 dl do 4 dl dnevno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!