Lapis lazuli kamen

Lapis lazuli kamen je metamorfna stena tamnoplave boje, koja se koristi kao dragi kamen. Cenjen je još od antičkog perioda zbog svoje intenzivne plave boje. Pronađen je u Avganistanu, a i danas su rudnici u  Avganistanu i Pakistanu glavni izvor lapis lazuli kamena. Eksploatacija počinje još pre nove ere, a tada se koristi uglavnom za ukrašavanje. Zovu ga i kamen faraona, zato što je korišćen za zagrobnu masku Tutankamona. Posle srednjeg veka počinje da se izvozi u Evropu. Tu ga melju u prah, od koga se dobija ultramarin, najfiniji i najskuplji od svih plavih pigmenata. Ova boja je korišćena od strane najpoznatijih umetnika renesanse i baroka.

Sastav

Najznačajnija mineralni sastojak za lapis lazuli je lazurit, koga ima od 25%-40%. Većina ovih stena sadrži i kalcit, sodalit i pirit. Neki uzorci lapis lazuli sadrže i augit, diopside, enstatit itd. Pronalaze ga u različitim oblicima, a najtraženiji su okrugli i ovalni primerci. Ovaj kamen je najčešće tamnoplav i često prožet sa manje ili više zlatnih linija, koje potiču od minerala pirita.

Pozitivan uticaj na zdravlje

Veruje se da lapis lazuli kamen ima pozitivan uticaj na čovekovo zdravlje. Ovaj polu dragi kamen se koristi u kristaloterapiji. Potpomaže mir u bračnoj zajednici. Smiruje živce i ublažava problem kod stresa i napetosti. U alternativnoj medicini od posebnih koristi navode se sledeće:

– pomaže kod nesanice
– smanjuje bol
– reguliše rad štitne žlezde
– otklanja grčeve
– ublažava vrtoglavicu
– smanjuje otoke
– ublažava upalne procese
– štiti od zračenja
– deluje na čvrstinu kostiju

Kako se koristi lapis lazuli

Lapis lazuli se nosi u vidu nakita, a predstavlja svojevrsnu zaštitu. U trenutcima meditacije i opuštanja lapis lazuli kamen se postavlja na područje između obrva. Zovu ga i kamen pete čakre. Ovaj kamen se pere pod mlazom vode. Prazni se kada se drži sa hematitom ili gorskim kristalom, a puni se na sunčevoj svetlosti ili mesečini. Kamen lapis lazuli je osetljiv na visoke temperature, toplu vodu i deterdžente.

Koliko košta

Kad je u pitanju lapis lazuli cena, moramo istaći da spada među najskuplje poludrago kamenje. Cena se kreće oko 150 dinara za 1 gram.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!