Sok od grožđa domaći bez kuvanja kako se pravi recept

grozdjeU septembru kada većina sorti grožđa sazreva, pravi se domaći sok od grožđa. Da bi recept bio uspešan, bitno je da je grožđe zrelo, slatko i aromatično. Ako je grožđe dovoljno slatko, onda se radi bez dodatog šećera. Neko preferira sok od grožđa bez kuvanja, a ima i recept gde se kuva. Ako do sada niste probali domaći sok od grožđa, mnogo ste propustili. Nije za poređenje sa kupovnim sokovima. Od jednog kilograma grožđa dobija se jedna šolja soka. Prilikom pravljenja soka, posebno od crnog grožđa, treba voditi računa, jer može da ofarba odeću.

Priprema grožđa za pravljenje soka

Ako berete zrelo i slatko grožđe, pažljivo to radite. Da, zbog fleka na odeći, ali i zbog toga što ima još neko ko ga voli, a to su pčele. Nakon branja ili kupovine grožđa, potrebno ga je oprati dobro. Loza se obično prska više puta godišnje, mada postoje i sorte grožđa koje se ne prskaju ili se ređe prskaju. Potopiti urbane grozdove u neku veliku posudu sa vodom, da se opere i da se raziđu insekti. Oprati svaki grozd zasebno i odvojiti bobice od peteljki.

Sok od grožđa bez kuvanja

Grožđe se može ručno cediti, ali se takvim ceđenjem dobija mala količina soka u odnosu na količinu grožđa. Danas postoje sokovnici koji su pogodni za ceđenje grožđa, bez obzira na semenke, koje su u bobicama prisutne. Tako je lako u sezoni grožđa svakodnevno uživati u soku od grožđa bez kuvanja. Ovaj sok nije pogodan za čuvanje, treba ga piti odmah ili čuvati u frižideru 24 sata. Može se zamrznuti. Dužim stajanjem se može pokvariti, odnosno fermentiše, pa ukus je onda sličan sirćetu ili vinu.

Sok od grožđa sa kuvanjem

Potrebna nam je posuda sito, izglada kao šerpa sa rupicama. I treba nam alatka za pire krompir. Sipa se manja količina bobica grožđa i gnječi se. Važno je da pukne, da se što bolje izgnječi i izađe što više soka. Radi se postepeno, jer ako u sito saspemo veću količinu bobica, biće teško gnječiti. Mešamo u jednoj većoj šerpi i sok koji poteče i zgnječene bobice. Stavljamo šerpu da se kuva sok na umerenoj temperaturi 10-15 minuta. Potrebno je mešanje. Ko ga ima može koristiti sokovnik na paru. Mešanje i kuvanje doprinosi da se bobice još bolje izgnječe i da više soka izađe iz njih. Pripremiti još jedan lonac i preko staviti cediljku sa finim sitom ili gazu, kroz koju ćemo da procedimo prohlađeni sok. Sipati sok u flaše i piti ili čuvati u frižideru kratko, a može se i zamrznuti.

sok od grozdja

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!