Kakao prah za kakao napitak sa vodom i mlekom recepti

Mnogi izbegavaju kakao prah, zbog toga što je prva asocijacija čokolada, koja sadrži i druge štetne sastojke kao recimo šećer. Ali sam kakao prah nije loš i od njega pravimo kakao napitak sa vodom, odnosno bez mleka ili sa mlekom.  Kakaovac je biljka od koje se dobija kakao.

Kakao prah činjenice

Kakao prah ne sadrži puno kalorija. Jedna kašika ima oko 12 kcal. Sadrži korisne masnoće i  vlakna. Od minerala treba pomenuti kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe (zato neki kažu da je kakao prah protiv anemije dobar izbor). Nije to kao čokolada da se plašimo da ćemo se udebljati.

Kakao prah lekovitost

Ima li kakao prah neke prednosti i lekovita svojstva? Pa naravno. Prema brojnim istraživanjima kakao može delovati antidepresivno, odnosno uticati na povećanje endorfina (hormona sreće), kao i serotonina. Kakao sadrži dosta flavonoida, koji su moćni antioksidansi. Jedna šolja toplog kakaa, sadrži više antioksidanasa od čaše crnog vina ili šolje čaja. Može da pomogne protiv preranog starenja, kao i protiv raka i srčanih oboljenja. Kakao može smanjiti holesterol u krvi, snižava pritisak i obezbeđuje kalcijum i kalijum minerale.
Treba razlikovati pravi kakao prah sa minimalnim stepenom obrade od proizvoda koji su slični čokoladi u granulama, od kojih se isto tako pravi nekakav napitak, ali on nema isti učinak kao pravi kakao.
Kakao prah sadrži kofein (ali manje nego kafa ili zeleni čaj) pa nije za osobe koje su osetljive, a ne preporučuje se ni onima koji su skloni bubrežnim kamencima.

Kako se pravi i pije kakao napitak

Pije se topao kakao napitak sa vodom ili mlekom.  Recepti su gotovo identični, jedina razlika je u tome hoćemo li koristiti mleko ili vodu. Pustiti vodu ili mleko da proključa. U jednoj šolji razmutiti 2 kafene ili jednu supenu kašiku kakaa, sa vodom ili mlekom. Mleko i šećer danas mnogi izbegavaju, zbog masnoće, kalorija i uticaja na gojaznost. I stvarno ako redovno pijemo ovaj napitak to može imati uticaja. Zato umesto mleka imamo vodu, a kao zaslađivač se preporučuje med ili stevija. Neko voli još da pospe malo cimeta odozgo da to bude još ukusnije. Osim što je ovaj napitak ukusan, jer mnogi ljudi širom sveta uživaju u kakao napitku, on je pre svega zdrav i koristan.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!