Japanska ruža hibiskus čaj uzgoj razmnožavanje slike

Probali smo čaj od hibiskusa, a da li vam je poznato da rod hibiscus obuhvata oko 200 vrsta. Koristi se kao ukrasna biljka i poznata je kao japanska ruža ili kineski slez. Stanište su joj suptropski i tropski predeli, ali u celom svetu se uzgaja kao sobna biljka. Hibiskus je poreklom iz Kine i Indije. Prenet je u Evropu 1731. Broj varijeteta je do danas u stalnom porastu.

Karakteristike

Japanska ruža može biti biljka malog rasta, žbun ili čak drvo do 4 m. Ako se pravilno održava, cveta tokom cele godine. Listovi su lepi, ali cvetovi su naročito atraktivni. Mogu biti crvene, narandžaste i žute boje. Raste brzo, pa se za godinu dana duplira veličina.

Uzgoj hibiskusa

Uspešno može da se uzgaja u našim kućnim uslovima. Ne podnosi hladnoću i ne može da preživi zimu napolju. Podnosi temperature od 10-27 stepeni.Tokom leta se može držati napolju, ali ne na suncu. Biljka može biti napadnuta od lisnih vaši i drugih štetočina. Kad je japanska ruža drvce, onda joj najviše odgovaraju osvetljena stubišta sa svetlarnicima ili slične adekvatne prostorije. Nikako je ne treba držati blizu radijatora. Hibiskus kao sobna biljka prosto obožava orošavanje, odnosno prskanje listova vodom. Kad je u pitanju japanska ruža održavanje se svodi na redovno zalivanje, ali ne preterano, jer mogu da listovi opadaju. Ako pupoljci otpadaju, to je signal da nema dovoljno vlage u vazduhu, pa je potrebno folijarno prskanje vodom. Time ćete listove održavati i sasvim čistim. Dovoljno vlage i svež vazduh učiniće da biljka neprekidno cveta. Hibiskus treba povremeno i prihranjivati. Ako su novi listovi sitni i biljka neće da cveta, onda to znači da je neophodno đubrivo. Prelepi primerci biljke se prapoznaju po razgranatom obliku, sjajnim listovima i mnogobrojnim pupoljcima.

Razmnožavanje hibiskusa

Kada je u pitanju razmnožavanje, japanska ruža hibiskus se razmnožava reznicama. Ponekad je dovoljno odseći i potopiti grančicu biljke u vodu, da bi se ožilila, kroz neko vreme. Kada se formira korenčić, biljku treba presaditi u adekvatnu saksiju i nastaviti sa negom.

Upotreba hibiskusa

Hibiskus čaj se pije sam ili se meša sa drugim čajevima. Čaj od hibiskusa je glavna asocijacija, na ovaj naziv biljke, mada se koristi japanska ruža i u druge svrhe. Kao ukrasna biljka je globalno široko rasprostranjena. Jedna vrsta Kanaf se upotrebljava za proizvodnju papira.Vrsta Sabdarifa se koristi za proizvodnju džema, posebno na Karibima. Hibiskus se koristi i u kozmetičkoj industriji za različite preparate za negu. Koristi se u prehrambenoj industriji, kao boja za namirnice. Može da se kandira.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je prilično kiseo čaj, a neki baš to vole. Koristi se kao napitak koji osvežava, ali ima i lekovita svojstva. Kao lekoviti deo biljke za čaj od hibiskusa se koristi osušen cvet. Čaj sadrži antocijane, tanine, flavonoide, minerale, vitamin c, limunsku kiselinu i aminokiseline. Osim što se koristi kao čaj za uživanje i osveženje, deluje preventivno na povišen krvni pritisak i kod već blago povišenog pritiska, može da se pije. Hibiskus olakšava izmokravanje.
Hibiskus čaj pripremamo tako što jednu malu kašiku cveta hibiskusa prelijemo sa 2 dl ključale vode. Ostaviti desetak minuta, pa procediti i zasladiti. Piti do 3 šolje na dan.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!