Pekmez od smokava bez šećera recept

Za domaći pekmez od smokava recepti su razni u opticaju, ali pekmez od smokava bez šećera nije običan recept, nego se smatra i kao lek. Zašto bi smokvama dodavali šećer, kad su smokve ionako slatke od sopstvenog šećera. Normalno, ukoliko ih uberemo u pravo vreme, odnosno onda kad su potpuno zrele. Neko će ga zvati džem od smokava, a neko marmelada od smokava, ali bilo kako bilo, važno je da je ovo dobar recept bez šećera. Neke domaćice pekmez od smokava u pećnici peku, ali po ovom receptu se kuva u loncu.

Pekmez od smokava priprema

Evo kako napraviti pekmez od smokava. Smokvama treba odseći peteljke i preseći ih na polovine, pa na četvrtine. Zatim ih ubacite u lonac. Ako smokva raste u čistoj sredini, nema potrebe da se ljušti, ali ako je uz saobraćajnice, onda mora. Za pekmez od smokava treba brati i koristiti isključivo zrele smokve, koje su u zenitu svoje slasti. Samo takvim smokvama neće trebati dodatni šećer. Smokve kuvati u loncu sa debljim dnom, na umerenoj temperaturi i uz stalno mešanje. Nema dugog kuvanja, već svega 30-40 minuta. Pošto je sa kuvanjem završeno, na cediljku iscediti pomorandže i limun, pa sok uliti u lonac. Dodati još i začin cimet, kao i rum. Sve zajedno dobro izmešati. Zagrejati tegle na 100 stepeni, po već ustaljenoj i dobro znanoj proceduri. Pekmez od smokava sipati u tegle, dok je još vreo. Vratiti tegle u toplu rernu da se postupno hlade. Ima i varijanta da se zaklopljene tegle okrenu naopako i tako čuvaju, radi boljeg konzervisanja.

Sastojci

3 kg smokava
2 pomorandže
2 limuna
cimet
1 dl ruma

Pekmez od smokava kao lek

Pekmez od smokve u narodu važi kao lek protiv kašlja. Pošto je sladak deca ga ne odbijaju. Ujutro pre jela se uzimaju dve kašike. Kako na drugi način iskoristiti lekovita svojstva smokve, pogledajte sledeći link

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!