Biljka oman i čaj od omana protiv kašlja

omanOman je dugogodišnja jaka zeljasta biljka, koja se koristi za čaj od omana, pre svega protiv kašlja, velikog kašlja, bronhitisa i kao lek za disajne organe. Biljka oman može da poraste do 2 metra. Cvetovi su žuti, a listovi naizmenični, ovalni, dugački i sa naličja maljavi. Stabljika je uspravna i u vrhu obrasla dlačicama. Grana se u gornjem delu. Oman raste kao korov duž puteva, reka i na livadama. Ima ga širom Evrope. U nekim zemljama se uzgaja. Latinski naziv za oman je Inula helenium.

Kako se pravi čaj od omana

Za čaj se koristi koren i rizom omana. Koren se kopa i vadi u jesen ili rano preleće i to od dvogodišnjih biljaka. Izvađeni koren se čisti od zemlje, pere i suši. Ukus je pomalo gorak i ljut, a miris poseban i aromatičan.
Čaj se sprema tako što se mala kašika omana popari sa 2 dl ključale vode. Za 15 minuta treba procediti. Čaj se pije posle obroka. Ovako pripremljen čaj je efikasan protiv kašlja. Koristi se čaj od omana i u mešavinama čajeva. Ovaj čaj nije pogodan za trudnice i dojilje.

Oman hemijski sastav, upotreba i lekovitost

Koren omana sadrži preko 40 % inulina, etarko ulje, gorku materiju, fruktozu, alkaloide itd. Oman se upotrebljava protiv kašlja, olakšava iskašljavanje, leči disajne organe, pomaže lučenje žuči, podstiče izmokravanje. Koristi se kao narodni lek za uređenje menstruacije, protiv reume i išijasa, te protiv  lišajeva i svraba na koži. Utvrđeno je da oman ima antibakterijsko, antifungicidno i antikancerogeno dejstvo. Bori se protiv slobodnih radikala u organizmu. Omanom se još rasteruju insekti, posebno komarci, pa ulazi u sastav repelina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!