Lazarkinja biljka upotreba – čaj od lazarkinje kao lek

Lazarkinja biljka je poznata i po narodnim imenima prvenac ili mirisni broć. Latinski naziv je Galium odoratum, a ranije stručno je slovila kao Asperula odorata. Lazarkinja je višegodišnja zeljasta i veoma lekovita biljka iz porodice broćika. Kao lek se koristi čaj od lazarkinje. Inače, ova biljka je korisna za urinarni trakt, srce i krvne sudove, protiv čira na želucu i upale žučne kese.

Karakteristike

Lazarkinja naraste do 50 cm u visinu. Ima dosta razuđen koren. Stabljika je četverougaona, uspravna i bez dlačica. Listovi su zeleni, izduženi, uski i bez peteljke. Listovi su grupisani u 6 i 8 listova u grupi. Cvetovi su u obliku levka, mali, beli i mirišu. Lazarkinja cveta u maju i junu. Plodovi su sitni oraščići i prekriveni gustim čekinjama.

Stanište biljke

Biljka lazarkinja je rasporostranjena po Evropi, delovima Azije i Severnoj Americi. Ima je i kod nas. Raste u senci listopadnih šuma. Posebno joj odgovaraju bukove šume. Odlično uspeva na vlažnom i rastresitom humusnom zemljištu.

Upotreba

Osušena biljka ima prijatan miris, pa se koristi kao začin. U prehrambenoj industriji se ovom biljkom poboljšavaju ukusi nekih alkoholnih pića. Osim toga od nje se pravi čaj. Lazarkinja je pre svega lekovita biljka, koja može da se suši cela, ali obično se za čaj koriste listovi. Branje, odnosno sakupljanje se vrši pre cvetanja. Suši se u hladu, jer sušenjem na većim temperaturama može da izgubi miris. Semenke lazarkinje mogu da se prže i da budu zamena za kafu.

Lazarkinja i lekovita svojstva

Lazarkinja deluje kao antiseptik i diuretik. Omogućava izlučivanje znoja i urina. Čaj se pije za lečenje mokraćnih kanala, vodene bolesti, zatim pri zastoju žuči, kod nepravilnog rada srca za jačanje srčanog mišića, protiv glavobolje, nervne napetosti i neredovne menstruacije i menstrualnih bolova. Pomaže protiv čira na želucu i kod lečenja helicobacter pylori infekcije. Može biti od pomoći kod slabije funkcije jetre i u slučaju žutice. Blago je sredstvo za smirenje. Spolja se koriste obloge protiv otoka, zatim za ispiranje i brže zarastanje rana, a može se stavljati i u kupke za opuštanje.

Kako se pravi čaj od lazarkinje

Jednu malu kašiku sušene lazarkinje, preliti sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i ostaviti da stoji oko 15 minuta. Potom procedite i pijte. Što se tiče doziranja piju se 2-3 šolje čaja dnevno.

Napomena

Biljka sadrži kumarin, pa je ne treba uzimati stalno ili u velikim dozama, jer onda može biti štetna

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!