Sok (sirup) od kadulje ili žalfije recept kako se pravi

sok od zalfijeKadulja je u narodu dobro poznata lekovita biljka, ali da li ste znali za domaći sok od kadulje ili žalfije. Sirup se pravi od cveta kadulje, koji cveta u maju i junu. Cvetovi su plavoljubičasti. Krupni sivozelenkasti listovi , kao somot, mogu se iskoristiti u svežem stanju. Pretežno se pravi čaj ili se upotrebi kao začin, a evo može i za sok. Kada pravite recimo sok na sokovnik, od bilo kog voća ili povrća uvek možete ubaciti poneki list kadulje. Prijatno miriše i zdrava je. Zato je dobro imati je posađenu u svojoj bašti, dvorištu ili bar na terasi. Dodavaljem svežih biljaka u sokove, dobija se više ukusa i hranjivih materija, pa je tako i sa žalfiijom.

Sirup od cveta kadulje (žalfije) bez kuvanja recept

Evo kako i vi možete napraviti domaći sok od cveta kadulje kod kuće. Ubrati cvetove žalfije sa stabljikama i ostaviti na pogodnom mestu neko vreme da odu insekti, ako su prisutni. Sada cvetove skinuti sa stabljika. Potrebna količina je dve pune spojene šake cvetova, a ako ima i malo više neće da škodi. Cvetove staviti u šerpu i preliti sa 1 l hladne vode. Poklopiti i ostaviti da stoji 12-24 sata uz povremeno mešanje. Procedite i dodajte šećer. Pošto je ovo sitrup, na 1 l vode ide 1 kg šećera. Kome ne odgovara beli šećer kao zaslađivač i konzervans, može da proba sa žutim ili sa medom. Zatim se dodaje i limuntus. Mešajte sve dok se šećer ne rastopi. Ostaviti još 12-24 sata uz to redovno mešanje. Na kraju sve procediti kroz gustu cediljku ili gazu i sipati u flašu. Tako smo dobili sirup od kadulje bez kuvanja. Zatvoriti i čuvati u frižideru. Kada se pije sirup od žalfije se naravno razblaži sa vodom. Ko voli aromu žalfije sigurno će mu se svideti ovaj sok. Boja je zanimljiva, crvenkaste nijanse. Sama boja i jačina ukusa zavise od trenutka kada ste ubrali cvetove, jer oni prolaze kroz svoje faze.

Žalfija kao lek

Kadulja ili žalfija leči upale. Posebno je korisna kod upale grla, ždrela i desni. Umiruje upaljenu sluzokožu. Prema naučnim istraživanjima poseduje sastojke koji su korisni za mozak i antikancerogeni. Sadrži vitamin K koji je značajan za zgrušavanje krvi i za kosti. Sadrži i beta karoten, a od minerala najviše ima kalcijuma i kalijuma.

cvet kadulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!