Rotkvice prolećna vitaminska salata

rotkvice_mala Rotkvice su korenasto povrće koje se od ranog proleća može videti na pijacama. Sočne crvene rotkvice su odlična vitaminska salata. Uobičajeno su prisutne u crvenoj boji na našim prostorima, mada mogu biti različitih sorti. Varijacije se javljaju u boji i veličini rotkve, odnosno tog podzemnog korenastog dela. Rotkvice su mnogima omiljena prolećna salata. Malo su ljute, pa ih neko meša sa drugim povrćem u salati, dok ih drugi jedu same. Pretežno se jedu u svežem stanju. Postoje i neki recepti, ali termičkom obradom se samo gube kvalitetni sastojci, pa je šteta. Sem podzemnog dela i nadzemni je jestiv, ali retko ko ga koristi u ishrani. Blizak rod su joj repa, keleraba i crna rotkva.

Uzgoj rotkvica

Rotkvice se obično seju u rano proleće ili jesen. Karakteriše ih generalno veoma brz prirast. Naime, od setve do vađenja prođe od 60-90 dana, zavisno od vremenskih uslova. Zbog toga neki kažu da rotkvice mogu imati 4 berbe godišnje sa iste parcele. To je teoretski moguće, ali ipak ako se seje po visokim ili jako niskim temperaturama seme neće klijati. Rotkvica se seje u redove razmaka 15 cm. Zemlja treba biti dobro pripremljena. Dubina setve je 2 cm, a razmak između semenki 5 cm. Može da nikne već za 7 dana, ako je vlažno tlo. Ne zahteva mnogo nege u toku vegetacije. Treba je izvaditi iz zemlje na vreme, jer rotkve postanu ljute kad dugo stoje u zemlji.

rotkvica1

Rotkvice kalorije i nutritivna vrednost

Jedna šolja rotkvica iseckanih u kriške ima 20 kcal. Rotkvice sadrže ugljene hidrate, dijetetska vlakna, vrlo malo proteina i masti. Bogate su vitaminima b kompleksa i c vitaminom. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i mangana.

Lekovita svojstva

Zbog svoje karakteristične ljutine podstiču lučenje želudčanih sokova, pa ih neko koristi i kao predjelo. Dobre su za čišćenje creva, jer sadrže i dijetetska vlakna. Smatra se da su korisne i za respiratorne bolesti, kao uostalom i sve rotkve.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!