Iceberg (ajsberg) zelena salata

IcebergIceberg (ajsberg) zelena salata je poslednjih nekoliko godina popularna i na našem tržištu. Zašto je ova sorta postala tako posebna? Obična zelena salata puterica uvene, gotovo dok je donesete kući sa pijace, Iceberg salata će duže vreme ostati sveža. Ajsberg ima za razliku od obične zelene salate kompaktnu glavicu i boja je drugačija, svetlo zelena. Ono što u prvom redu izdvaja Iceberg salatu i čini je tako popularnom je to što hrska dok se jede. Na drugom mestu je ukus koji se razlikuje od obične salate i na trećem, ta produžena svežina u odnosu na neke druge sorte salate. Ova salata najbolje može da se opiše ako kažemo da je nešto između kupusa i zelene salate.

Iceberg salata nutritivna vrednost

Iceberg salata je ponegde na lošem glasu, jer ima manje hranjivih materija nego neke druge sorte. Zato ova salata ima vrlo malo kalorija i pogodna je za mršavljenje. Iceberg ima malo ugljenih hidrata. Sadrži dijetetska vlakna. Konzumiranjem se dobija osećaj zadovoljstva i sitosti. Sprečava pojavu zatvora stolice.
Ajsberg salata sadrži vitamin K. Vitamin K ima značajnu ulogu za zgrušavanje krvi, a to može biti važno u slučaju krvarenja. Osim toga ovaj vitamin je bitan za čovekov skelet, te smanjuje rizik od osteoporoze. Ako uvrstite Iceberg salatu u vašu ishranu, time ćete povećati i unos vitamina A. Sadrži još vitamin C i minerale kalcijum i gvožđe.

Kako se priprema Iceberg salata

Jednostavno se priprema. Može da se pere spolja, a unutrašnji listovi se praktično i ne peru, jer je kao kupus. Seče se na kriške, pa se sama raspadne na listove. Najjednostavnija varijanta je da salatu začinite sa uljem i limunovim sokom i tako jedete uz glavno jelo. S druge strane ova salata ima tu osobinu da se vrlo dobro slaže i sa drugim salatama i prelivima, pa se mogu uspešno praviti različite kombinacije.

Gde kupiti Iceberg salatu

Kupuje se uglavnom u velikim marketima, a možda ćete je naći i na ponekoj pijaci. Prodaje se obično zamotana u celofanu. Cena je još uvek viša u odnosu na običnu zelenu salatu.

Kako je Iceberg salata dobila ime

Iceberg (ledeni breg) salata je dobila naziv tako što se transportovala u drvenim kutijama prekrivena ledom. Naravno iz razloga da što duže zadrži svežinu.

Ajsberg salata

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!