Kako se koristi laneno seme sa jogurtom (video)

laneno seme sa jogurtomKako je najbolje da se koristi laneno seme? Laneno seme sa jogurtom je idealan način da se jedu ove lekovite semenke.  Laneno seme, generalno uzevši, malo koristimo u ishrani. To je greška, jer ono sadrži vrlo korisne sastojke. Posebno značajne su nezasićene masne kiseline, ali i drugi sastojci, koji ovu namirnicu svrstavaju u izuzetno poželjne. Jednostavno rečeno, laneno seme ima širok spektar korisnog dejstva.

Zašto se laneno seme jede sa jogurtom

Jogurt je vrlo dobra namirnica, korisna za varenje, jer sadrži probiotike. Ima u sebi i proteine, ugljene hidrate, a obezbeđuje organizmu i solidne količine kalcijuma, fosfora, kalijuma i B vitamina. Jogurt može da se konzumira svakodnevno. Možete koristiti nemasni jogurt, jer se zdrave masnoće nalaze u lanenom semenu. Dodavanjem lanenog semena jogurtu, nastaje jedna moćna kombinacija. Sastojci koje jogurt poseduje, dopunjuju se sastojcima kojima laneno seme raspolaže, a ne možete ih dobiti iz samog jogurta. To su pre svega zdrave masnoće i vlakna. Dodavanje jedne kašike lanenog semena u šolju jogurta je sasvim dovoljno.
Ako popijete sam jogurt, nećete se zasititi, ali ako jogurtu dodate laneno seme, onda ćete u određenom vremenskom periodu biti sasvim siti.
Dodavanjem lanenog semena u jogurt, neznatno će se povećati kaloričnost. Jedna velika kašika lanenog semena sadrži oko 35 kcal.
Mešanjem lanenog semena sa jogurtom, dobija se zdrav obrok, visoke nutritivne vrednosti.

Za šta je dobro laneno seme

Laneno seme sa svojim moćnim sastojcima, posebno sa omega 3, povoljno utiče na nivo holesterola, na sprečavanje infarkta, na prevenciju kancera, na varenje hrane, a prema nekim istraživanjima korisno je i za menopauzu i promene raspoloženja. Masnoća ima značajnu ulogu u funkcionisanju čovekovog organizma, ali ne baš svaka masnoća. Ova iz lanenog semena je dobra. Poznata je i Budvig dijeta koja se zasniva na upotrebi lanenog ulja i semena.


Mlevenje, gnječenje i pucanje lanenog semena

Da bi se laneno seme svarilo i samim tim iskoristilo na pravi način potrebno je da semenka pukne, a ne da ostane cela. Postoji više načina kako možete to da postignete. Neko koristi mlin za mlevenje kafe da samelje laneno seme. Drugi koriste avan i tučak, da istucaju (izgnječe) laneno seme, što je sasvim dobra varijanta. Postoje i oni koji koriste blender, pa sve zajedno umiksuju, a to je dobar način, jer pruža mogućnost da se u blender ubaci možda i neko voće. Na kraju krajeva, možemo kupiti već samleveno laneno seme, ali treba znati da mu je u tom obliku rok trajanja kraći, pošto se brže kvari.

laneno seme

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!