Kineski kupus salata priprema recepti i uzgoj

Napa cabbage brassica rapa subsp pekinensisKineski kupus je naziv za zeleno lisnato povrće koje se koristi posebno u kineskoj kuhinji.  Priprema se najčešće kineski kupus kao salata, ali i na druge načine, te su recepti mnogobrojni. Ovo povrće latinskog naziva Brassica chinensis i Brassica pekinensis pripada istom rodu kao dobro nam poznati kupus, karfiol, kelj pupčar ili brokoli. U svetu je još poznat pod nazivom napa kupus. Slatki, hrskavi listovi kineskog kupusa predstavljaju jednu od najtraženijih namirnica azijske kuhinje, a sve se više koristi u mediteranskoj kuhinji i američkoj. Kinezi su mnogobrojni i ima ih u celom svetu, a time se dešava i ekspanzija njihove robe, pa i namirnica. Postao je tako i kineski kupus dostupan širom sveta i kod nas.

Uzgoj kineskog kupusa

Kineski kupus je godišnje sezonsko povrće. Za uzgoj kineskog kupusa je sasvim adekvatna, kako kontinentalna, tako i mediteranska klima. Zato se kod nas uspešno može uzgajati, gotovo tokom čitave godine. Kineski kupus se gaji slično kao i naš domaći. Osnovna vizuelna razlika je ta, što kineski kupus ima izduženu glavicu. Listovi su čvrsti, svetlo zeleni, debeli i hrskavi. Može uspevati na otvorenom i u plasteniku. Mlado povrće od 100-200 grama težine se proređuje i vadi za salatu, a starije od 200-300 grama se koristi i za kuvanje. Ovo povrće nije još uvek toliko poznato i popularno kod nas, pa se stoga ne uzgaja mnogo, jednostavno nije velika potražnja niti ponuda.

Zdravstvene koristi od kineskog kupusa

Kineski kupus ima izuzetno malo kalorija. 100 grama lista kineskog kupusa ima samo 16 kcal. Sadrži beta karoten i folnu kiselinu. Dobar je izvor vitamina C, B grupe, umereno K i malo A vitamina (ali zato ima karotena i luteina). Kineski kupus je prirodni izvor elektrolita i minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana i gvožđa. Bogat je izvor rastvorljivih vlakana. Dosadašnja naučna istraživanja su pokazala da sastojci iz kineskog kupusa štite debelo crevo, prostatu i dojku, a mogu doprineti smanjenju lošeg holesterola u krvi.

Priprema i recepti

Kao prvo kineski kupus može da se priprema kao salata. Sve je vrlo jednostavno i dobro nam poznato. Na isti način pripremamo salatu od običnog kupusa. Iseckaju se sveži , oprani listovi i začine sa uljem, sirćetom ili limunovim sokom. Ova salata je sjajna, bez obzira na godišnje doba i preporučuju je dijetetičari i nutricionisti. Korisna je za mršavljenje i nećete se udebljati, pa čak i ako pojedete duplu porciju.
Čorba od kineskog kupusa je isto tako lagano i ukusno jelo.  Recept je opet jednostavan. Kineski kupus se opere i iseče na trake. Zatim mu se doda očišćena i iseckana šargarepa. Prodinstati na vrelom ulju, pa naliti vodu. Kuvati oko 30 minuta. Pred sam kraj dodati seckani beli luk, seckani list peršuna, so i ostale začine po želji.
Kineski kupus može da se kiseli na isti način kao naš kupus. Potreban je kupus, voda i so.

kineski kupus

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!