Kako napraviti kvas od cvekle recept

cveklaKvas od cvekle je prijatan napitak koji i vi možete napraviti kod svoje kuće, prema receptu koji sledi. Dobro je poznato koliko je cvekla zdrava, ali i pored toga čini se da nije dovoljno zastupljena u ishrani. Tačno je da cvekla može da ofarba urin i stolicu, pa je neki i zbog toga izbegavaju. Cvekla u sebi ima taj miris i ukus zemlje iz koje je potekla. Ipak sa ovim kvasom je drugačije. Možda ga samo treba probati nekoliko puta, dok se naviknete na taj ukus, ali kasnije ga organizam traži, jer mu prija. Ko voli fermentisane napitke sigurno će mu se svideti. S druge strane, mora da će biti i onih kojima se neće dopasti ovo piće. U svakom slučaju, kako nije teško napraviti kvas od cvekle, preporučujemo da probate.

Šta je kvas

Kvas je rusko osvežavajuće bezalkoholno piće sa dugom tradicijom. Zna se da je u upotrebi već preko 1000 godina. To je napitak dobijen fermentacijom mlevenog ječma i raži. Kvas od cvekle je nešto drugo, ali se smatra da je isto tako potekao iz Rusije ili sa istoka Evrope.

Kvas od cvekle priprema

Priprema kvasa od cvekle je više nego jednostavna, a evo ga i recept. Oprati i oljuštiti cveklu, pa iseći na komade (kocke). Složiti cveklu na dno tegle. Dodati surutku ili rasol (sok od kupusa kiselog) i kašičicu morske soli. Može se praviti kvas i bez dodavanja surutke ili rasola, ali je onda potrebno 2 kašičice soli i duži period čekanja da fermentiše. Sipati do vrha tegle izvorsku negaziranu vodu. Stavite gazu preko tegle i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 3 dana da napitak fermentiše. Potom procedite, čuvajte u frižideru i pijte po želji. Najbolje je popiti malu rakijsku čašicu kvasa od cvekle i to pre svakog obroka.

3 cvekle
1/3 šolje surutke ili rasola
1 mala kašičica morske soli
2 l vode
veća tegla, oko 3l

Koje su zdravstvene prednosti ovog napitka

Cvekla je dobro poznata kao čistač jetre, krvi i celog organizma. Surutka je isto tako po mnogima izuzetna za čišćenje jetre. I neki lekari će preporučiti ove dve namirnice za čišćenje jetre i krvi, kao najbolje. Surutka je dostupna u prodavnicama tokom cele godine, a i cvekla se skoro uvek može naći na pijaci. Stoga ovaj napitak možete praviti kad god poželite.
Cvekla i kvas od cvekle još pomažu kod probavnih smetnji, hroničnog umora i alergija. Prema nekim istraživanjima konzumiranje kvasa od cvekle sprečava razvoj malignih ćelija u organizmu. Iskustva kod upotrebe kvasa od cvekle su veoma pozitivna. U odnosu na sok od cvekle, koji kad napravite na sokovnik morate popiti u istom danu da se ne ukvari, kvas od cvekle može da se čuva u frižideru više dana i neće se pokvariti.

cvekla kvas

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!