Kako vrane razbijaju orahe i kradu nakit

Vrane su izuzetno inteligentne ptice, koje su prisutne i u našim gradovima. Jedu svašta, snalažljive su i zato opstaju. Sposobne su da rešavaju određene probleme i da komuniciraju. Mogu se pripitomiti mlade ptice i dresirati, a onda ima primera da se zloupotrebljavaju njihove veštine za napad na druge životinje ili krađu. Poznate su kao kradljivci. Ljudi baš ne vole vrane i smatraju ih štetočinama. Ali od ovih ptica ima mnogo više koristi, jer se hrane insektima, koji nanose štetu usevima i čiste leševe malih životinja.

Vrana jede orahe

Vrane su svaštojedi i jedu hranu biljnog i životinjskog porekla. Imali smo priliku da vidimo kako vrana razbija i jede orah. To je još jedan dokaz koliko su ove ptice inteligentne. Kada nađe orah, njen kljun iako je veoma jak, ipak nije u stanju da ga polomi. Zato vrana pribegava specijalnoj taktici. Uzleće, noseći orah, na krov kuće ili na banderu i ispušta orah sa visine na beton. Ako je potrebno postupak ponavlja više puta, sve dok se orah ne polomi. Kad je orah napukao vrana će lako posao završiti do kraja i počastiti se ukusnim jezgrom.

Vrane kradu dragocenosti

Vrane vole metalne predmete i ostale sitnice. Pazite, jer vam mogu ući u dom kroz otvoren prozor i opljačkati sitne predmete, nakit i druge dragocenosti. Kasnije ćete teško pronaći i uhvatiti lopova. One te predmete posle kriju u svojim gnezdima ili ih odnose ljudima koji ih paze i hrane. Ovakva sklonost vrana se može zloupotrebiti od strane čoveka.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!