Pasta od belog luka

Poznati su vam sigurno, već mnogi recepti od belog luka, kao i lekovita svojstva. Namaz od belog luka je možda nešto što još niste probali. O čemu se zapravo radi? Pečeni beli luk poprimi formu namaza ili paste, tako da jednostavno može da se maže na hleb ili da se koristi kao prilog uz razna jela. Neko ga zove pasta, a neko namaz od belog luka ili pak pašteta. Nema veze kako ćete ga nazvati, uglavnom radi se o istom. Ovo je stari recept koga se svakako treba prisetiti. Dobijamo zdrav namaz, koji nema konzervansa i bilo kakvih veštačkih dodataka.

Priprema u rerni

Više glavica belog luka će vam biti potrebno. Očistite spolja i properite od prljavštine. Kada se malo posuše, otvorite glavicu da se čenovi raziđu odozgo, ali ne sasvim ili zasecite gornji deo glavice. Onda u svaku glavicu sipati malo maslinovog ulja i soli ili začina, zamotati u alu foliju, te staviti na pleh u rernu da se peče. Potrebno je oko 30 minuta peći na 200 stepeni ili dok glavice ne omekšaju. Izvadite i ostavite da se malo prohladi, a onda iz svakog čena možete da istisnete pastu i namažete na hleb. Toliko je jednostavno.

Priprema u žaru

Ako imate mogućnosti da pravite ovo jelo od belog luka napolju, gde ima vatre i žara, onda će namaz od belog luka još lepše da ispadne. Recimo kad pravite roštilj, prava je prilika za to. Priprema belog luka za pečenje je ista, samo treba da se zamota u alu foliju, te ubaci i prekrije žarom. Malo se duže treba peći u žaru. Gotov je onda kad iz belog luka može  da se istisne pasta. Po otvaranju folije širi se neodoljiv miris pečenog belog luka sa maslinovim uljem. Istisnuti pastu iz čenova, na isti način, kako smo već opisali.

Namaz od belog luka sa hlebom i maslinovim uljem

Uzmite šnite domaćeg hleba ili pogače pa ih natopite malo sa maslinovim uljem, a preko toga onda namažite pastu od belog luka. Stvarno odličan i brz recept.
Ukus ovako pečenog belog luka nije tako oštar i neprijatan kao kad je svež, tako da će se verovatno svideti i mnogima koji ga izbegavaju. U svakom slučaju treba probati namaz od belog luka.
Ako namaz od belog luka ne jedete odmah, možete njim napuniti malu teglicu i čuvati u frižideru par dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!