Lekovita zlatnica: Čaj od zlatnice rešava urinarne probleme

Zlatnica je lekovita biljka koja predstavlja dobar diuretik. Kod urinarnih infekcija može da pomogne i koristi se uporedo sa antibioticima, bez problema. U našim krajevima je zovu i štap Svetog Petra, a latinski Solidago virgaurea. Čaj od zlatnice, osim kod urinarnih problema, se daje i kod stresa, depresije, upale krajnika, pluća i grla, te kod astme i bronhitisa. Drugi narodni nazivi su zlatica biljka, čelebi grana, štapika, zlatna šiba, zlatna rutavica.

Karakteristike i stanište

Lekovita biljka zlatnica je višegodišnja biljka. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima, koji deluju raskošno. Stabljika raste uspravno i obrasla je zvezdastim zlatnožutim cvetovima. Listovi su elipsastog oblika. Zlatnica naraste oko 80 cm u visinu. Stanište su joj bukove šume, ali i raskrčena područja. Može se naći i na planinskim proplancima. U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke, naročito listovi i cvetovi. Priprema se jednokomponentni čaj od zlatnice, ali ova biljka ulazi i u neke čajne mešavine, kao što je solubitrat čaj.

Sastojci i dejstvo

Herba zlatnice sadrži organske kiseline, fenolkarbonsku kiselinu, tanine, saponine, inulin, sluz, soli silicijuma, etarsko ulje. Aktivni sastojci koji su prisutni u nadzemnom delu biljke, ispoljavaju diuretičko delovanje, a onda pozitivno dejstvo i na urinarni trakt. Mogu pomoći i kod normalizacije povišenog  krvnog pritiska. Osim diuretski, zlatnica deluje i antiseptički, antimikozno i protivupalno. Ovo dejstvo je usmereno na urinarni sistem, vaginalnu sluzokožu, kao i usta i grlo.

Priprema i upotreba čaja

Čaj od zlatnice se pravi tako što se jedna supena kašika nadzemnog dela biljke, prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopiti šolju i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Procediti i piti. Što se tiče doziranja, piju se do 3 šolje na dan. Uzima se između obroka.

Kada se pije čaj od zlatnice

Čaj od zlatnice se uzima kod kamena u bubregu ili mokraćnoj bešici, u slučaju cistitisa i nefritisa, kao i kod drugih uroloških oboljenja. Uzima se kod otoka pri reumatskim oboljenjima, jer deluje diuretski, što ublažava otoke. Spolja se koristi za vaginalna ispiranja kod prisustva kandide, kao i za ispitaje sluzokože usta i grla.

Ograničenja i neželjeno dejstvo

Čaj od zlatnice se ne daje deci ispod 12 godina. Ne treba da ga uzimaju trudnice i dojilje, jer nije dovoljno proučeno koliko je bezbedan. Ne daje se osobama sa plućnim edemom. Ne koristi se istovremeno sa diuretskim lekovima. Ako uzimate neku terapiju, potrežite savet lekara, da li je bezbedno uzimati i čaj od zlatnice.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!