Slatko od dunja sa orasima na starinski način kako se pravi recept (video)

dunjaSlatko od dunja rendanih ili na kockice seckanih, priprema sa sa orasima ili bez. Najukusnije je ono domaće, kao nekad, na starinski način pravljeno. Mnogi su tražili recept kako se pravi slatko od dunja sa orasima i limunom baš, pa im izlazimo u susret. Iako se ne radi o lekovitom proizvodu, dunja je sama po sebi jako zdrava. I danas rado spremaju ovo slatko za zimnicu, jer je ukus i miris dunja pretočen u teglu, na taj način dostupan čitave godine.

Tradicija koja se ne zaboravlja

Ima onih koji su navikli da uz jutarnju kafu i doručak, obavezno uzmu slatko od dunja na kašičicu, a posle popiju malo vode. To je tradicija, to su navike, što bi rekli, tako su naučili. Postoji mišljenje da ovo slatko daje energiju, potrebnu za ostatak dana. Ugledna domaćinstva su nekad, obavezno imala na policama domaće slatko od dunja na starinski način napravljeno (a ne kupovno), pa kada bi se na vratima pojavili dragi gosti, bili bi dočekani sa slatkom kako dolikuje.

Recept za slatko od dunja sa orasima i limunom

Oprati dunje pa ih oljuštiti. E sad neko pravi slatko od rendanih dunja, a neko više voli da ih na kockice secka, pa da u slatku bude komadića. Po ovom receptu je od rendanih, ali može kako ko više voli. Izrendane dunje treba malo poprskati limunovim sokom, čisto da ne potamne.
Sada u šerpu stavljamo do 3 dl vode i šećer da se rastapa, odnosno ušpinuje. Kad šećerni sirup postane dovoljno gust, onda dodajemo rendane dunje. Kuvamo dalje sve zajedno, dok ne postane dovoljno gusto, kako želimo. Treba skidati penu. Na posletku dodajemo limun isečen na kolutove i seckane orahe. I tu postoje, zapravo dve mogućnosti, jer neko više voli da stavi u slatko seckane orahe, a neko dodaje cela jezgra oraha. Sve po vlastitim afinitetima. Sipati slatko u već ranije spremne tegle. Čuva se kao i ostala zimnica.

Sastojci

1 kg zrelih dunja
1 kg šećera
3 dl vode
1 limun
šaku oraha

Slatko od dunja na starinski način priprema

Evo još jednog recepta za slatko gde se koriste samo dunje i šećer. Nema drugih dodataka. Upućeni kažu da je ovaj recept nastao jako davno, pa zato kažemo slatko na starinski način. Dunje prebrisati i oprati, pa ubaciti u vodu da se kuvaju. Kad prokuvaju treba ih sloniti, procediti i dok su još tople oljuštiti koru, te iseckati. Ovaj recept predviđa, za slatko od dunja na kockice, da se seckaju dunje. U drugu šerpu sipati vodu i šećer, da se napravi gust šećerni sirup. Kad je gotov, treba mu pridružiti iseckane dunje. Kuvati zatim zajedno do željene gustine. Opet treba pokupiti penu, koja se neminovno skuplja. Kad je gotovo, ostaviti da se hladi, a šerpu pokriti vlažnom krpom. Kada se ohladi sipati u tegle i odložiti na pogodno mesto, među ostalu zimnicu.

Sastojci

2 kg dunja
1, 25 kg šećera
4 dl vode

Dunje su voće od koga nešto treba da se pravi

Nije tako često voće i ne uzgaja se masovno. Najčešće ljudi imaju na svom imanju poneko stablo, koje nekad dobro rodi, a nekad ne. Gde nema ozbiljne proizvodnje, tu nema ni hemije. Nije ni potrebno prskati, dunja je otporna. Dakle, to je zdravo i pretežno neprskano voće. Sveža za jelo nije, a šteta je da se neiskoristi , kada lepo rodi. Ima dosta toga što može da se napravi.
U prvom momentu dunja nikog ne bi privukla. Zelenkasti, pa žuti plodovi, jako tvrdi i opori, rekao bi čovek, potpuno beskorisni. Međutim, miris je ono što nam ukazuje, da nije sve onako kako se čini u prvi mah. Dunja je nešto između kruške i jabuke, treba da pokupi najbolje karakteristike ovih plodova. Od dunje se gotovo uvek nešto pravi. Kuvanjem i dodavanjem šećera, ova poslastica dobija lepu boju, ali to je samo još jedna stvar koja je čini posebnom. Dunja je takva kakva je, kiselkasta i opora. Nedostaje joj slatkoća, ali bilo šta da pravimo od dunja, verovatno uvek možemo staviti malo manje šećera ili u nekim proizvodima kao zamenu koristiti med, kao recimo za dunjin kompot

slatko od dunja

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!