Planinski čaj ili šarplaninski

pirin planinaPlaninski ili šarplaninski čaj je endemska biljka latinskog naziva Scideritis scardica. Kako sam naziv kaže, raste na planinama i to uglavnom preko 1500 metara nadmorske visine, a uspeva samo na Balkanskom poluostrvu. Može se naći u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Turskoj. Od prevelike eksploatacije smanjuju se resursi ove biljke, pa je ugrožena. Populacija je u padu već decenijama. U Bugarskoj je ovaj čaj poznat kao Pirinski čaj, u Grčkoj kao Grčki planinski čaj, a kod nas najčešće ga zovu Šarplaninski čaj.

Šarplaninski čaj biljka

Biljka se razmnožava iz semena. Raste na otvorenom, suvom, kamenitom i travatom terenu. Odgovaraju joj kamenjari i krečnjak, te plitko tlo. Stabljika je četverougana i uspravna. Listovi su prekriveni dlačicama i imaju kratke lisne drške. I ostatak biljke je maljav. Biljka ima žute cvetiće i cveta tokom leta. Cvetovi su skupljeni u cvasti, koji su kao klasovi. Kao droga se koristi nadzemni deo biljke, posebno gornja polovina. Planinski čaj sadrži etarsko ulje, tanine, smole, gorke materije i gvožđe.

Planinski čaj priprema

Jednu malu kašiku planinskog čaja preliti sa 2 dl kipuće vode. Ostaviti da stoji pola sata i procediti. Piju se 2 do 3 šolje čaja na dan. Čaj karakteriše lepa smeđežuta boja i prijatan miris i ukus.

Lekovita svojstva planinskog čaja

Sadži gvožđe, pa se upotrebljava kod anemije. Koristi se kao lek protiv upala u organizmu. Narodna medicina beleži upotrebu ovog čaja kod stomačnih problema, za upalu gornjih disajnih puteva, protiv nazeba, alergija i kao čaj za uživanje. Neke naučne studije su pokazale da je upotrebljiv kao lek protiv raka i za osteoporozu.

Drugi nazivi

Negde ovu biljku zovu i čistac, šućerak, divlji cmin, ljubotenski čaj, debarski ili makedonski čaj.

Planinski čaj je i…

Da ne bi bilo zabune, pod nazivom planinski čaj postoji i mešavina čajeva i koristi uglavnom kod zatvora i probavnih tegoba. Tu se mešaju biljke zova, sena, šipak, nana, majčina dušica i druge. Ovaj čaj je nešto drugo i nema nikakve veze sa biljkom Scideritis scardica.

Scideriotis scardica
Fotografija: Wikipedia

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Planinski čaj ili šarplaninski“

 1. Ponavljam pitanje o uputi za pripremu Šarplaninskog čaja, jer ne vidim da li je poslano ispravno.
  pitala sam koje uputstvo je ispravno?
  Vi pišete da ga treba kuhati 20 min,
  a u institutu „Josip Pančić?(potražite „šarplaninski čaj priprema) piše da se jedna kafena kašičica prelije sa 200 ml ključale vode i treba da odstoji 30 min.
  Na vrečici istog čaja iz instituta piše da se supena kašika prelije sa 200 ml ključale vode i treba da stoji 5-10 min
  Hvala na odgovoru uz prijateljski pozdrav
  zora

 2. Gde mi pišemo da ga treba kuvati 20 minuta?
  Ako je veća supena kašika drži se kraće, a ako je kafena duže. Ima logike. Isto tako ako hoćete jači čaj držite malo duže, a slabiji malo kraće. Bitno je da neće biti štetno po zdravlje

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!