MAST OD ČUVARKUĆE: Šta sve leči i kako se pravi lek od čuvarkuće i svinjske masti

Već tradicionalno se čuvarkuća uzgaja oko kuće, jer se smatra da štiti kuću, tako da je mnogi ljudi već imaju. Neko je drži u saksiji, neko u bašti ili čak raste na krovu kuće. Sve nas je više koji je koristimo za medicinu, jer poseduje lekovita svojstva. Primenjuje se za lečenje kako spolja tako i unutra. Sada ćemo da govorimo o upotrebi čuvarkuće spolja i to o masti koju nanosimo na kožu. Listovi su debeli, sočni, mesnati i puni soka. Obzirom da su jestivi, mogu se bezbedno primeniti i na kožu. Legenda kaže da je jedan stari botaničar pokušavao 18 meseci da osuši biljku čuvarkuće za svoj herbarijum, ali da nije uspeo u tom poduhvatu. Na kraju je vratio na prvobitno mesto, gde je ponovo počela da raste, kao da se ništa nije desilo. Pa neka se ta njena izdržljivost, prenese i doprinese ljudima.

Mast od čuvarkuće priprema

Za ovaj recept potrebni su nam listovi čuvarkuće. Prvo operite i iseckajte listove čuvarkuće. Koristimo opranu svinjsku mast u devet voda, kao što se i inače koristi za spravljanje prirodnih krema. U prepranu svinjsku mast u količini od oko 500 g, doda se oko dve šake lista čuvarkuće. Ako dodate i malo više, nije problem, jer čuvarkuća nije štetna. Oprana svinjska mast se stavi u šerpu da se ugreje, a potom se doda iseckan list čuvarkuće. Količinski se dodaju dve šake, a to je 200 g mesa čuvarkuće. Zagrevati na umerenoj temperaturi da se istopi uz mešanje nekih 20 minuta, ali ne sme da provri. Zatim se sve poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Potom se ponovi postupak. Ugreje se da bude vruće, ali ne sme da provri. Izlaganje čuvarkuće ovim temperaturama, ne utiče na njen sastav. Ne gubi na kvalitetu. Tako dok je još vruće, treba da se procedi preko gaze u drugu šerpu. Može da se doda nekoliko kašika ulja od nevena, lavande ili hajdučke trave. Dodati i 20 g pčelinjeg voska u ovu masu, da se istopi. Mešati dok se sve lepo ne sjedini. Onda se sipa u teglice ili kutijice i to dok je još vruće. Kad se ohladi i stegne kutijice zatvorite. Tako smo dobili mast od čuvarkuće. Čuva se u frižideru.

Upotreba i šta leči

Redovno nanosite mast od čuvarkuće u tankom sloju na predviđeno mesto na koži i blago utrljajte.
Narod koristi mast od čuvarkuće za spoljnu upotrebu, kao lek za različite kožne bolesti i za zaštitu kože. Čuvarkuća smiruje upalne procese na koži. Nekima se pokazalo da je mast čuvarkuće dobra kao tretman za bubuljce na licu. Ova mast se može koristiti kao prirodni balzam za usne. Čuvarkuća dobro hidrira i odmašćuje kožu. Koža postaje meka i nema procesa i iritacija. Pomaže zarastanju rana, posekotina i ogrebotina na koži. Primenjuje se i posle uboda insekata. Koriste je i za sunčeve pege i fleke po koži. Može se primeniti na gljivice i lišajeve po koži, zatim kod ekcema i psorijaze. Zaista je širok spektar upotrebe ove masti, pa se tako maže na herpes, opekotine na koži i otoke. Neki izvori tvrde da pomaže mast od čuvarkuće za hemoroide. Takođe, može se upotrebiti kao tretman za bradavice po koži, mada je delotvorno nakapati i sam sok iz lista direktno na bradavicu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!