Ulje od divljeg origana

uljeUlje od divljeg origana se dobija posebnim postupkom destilacije, kako bi se sačuvala sva korisna svojstva. Treba razlikovati divlji origano za dobijanje ulja, od onog origana koji se koristi u kuhinji kao začin. Postoje različite vrste origana i to njih preko 40. Najkvalitetnije ulje je ono koje se dobija od vrste Origanum Minutiflorum, jer sadrži najviše karvakrola. Karvakol se smatra najvažnijim sastojkom.Origano je samonikla lekovita biljka, mediteranskog porekla. Vranilova trava, vranilovka i mravinac su još neki od naziva za ovu biljku.

Origano ulje je lekovito

Divlji origano se još u dalekoj prošlosti koristio kao antiseptik. Ima visok sadržaj flavonida i fenolnih kiselina, te zato deluje antioksidantno.  Tradicionalno se i danas koristi u nekim zemljama za lečnje upaljenog grla, kod stomačnih i respiratornih tegoba, u vidu čaja.
Prema nekim izvorima i ulje od divljeg origana ima lekovita svojstva. Deluje protiv parazita, bakterija, virusa i gljivica. Čisti organizam i podiže imunitet, pa tako preventivno deluje protiv mnogih bolesti.  Sadrži karvakol koji deluje protiv mikroorganizama. Origano ulje se stoga koristi za jačanje imuniteta, kao i za bolji rad probave i respiratornog trakta. Origano ulje se može uzimati oralno, ali i nanositi na kožu kod dermatitisa, ekcema ili akni. Spolja se koristi i kod gljivica na noktima.
Potencijalno origano ulje može da postane dopuna kod terapije protiv raka. Smatra se da karvakol deluje i na ćelije raka.

Da li je origano ulje lekovito?

Neko drugo stanovište je da nema dovoljno dokaza da je ulje divljeg origana lekovito, ali isto tako nema dokaza ni da je štetno, ako se pravilno koristi. Postoji vrlo malo naučnih studija koje potkrepljuju lekovito dejstvo origano ulja. Stoga može da se koristi u kuhinji i redovnoj ishrani u malim količinama. Zasada ulje od divljeg origana treba posmatrati, više kao hranu, nego kao lek.
Dosadašnja istraživanja nisu bila sveobuhvatna. Dokazano je da ulje divljeg origana ubija bakterije u epruveti, ali to isto može i so, alkohol ili limunov sok. To nije dovoljan dokaz da kažemo da je u pitanju lek. Sve što je prirodno ne mora po pravilu biti i lekovito. Ne može se reći sa potpunom sigurnošću da li origano ulje uništava bakterije, viruse i gljivice u organizmu.
Lekovitost origano ulja je više potkrepljena kazivanjem samih korisnika, nego naučnim studijama.

Kako koristiti ulje divljeg origana

Različiti su proizvodjači origano ulja, a ni cena nije ista. Čisto ulje je dosta jako, a neki ga i mešaju sa drugim uljima, posebno sa maslinovim ili kokosovim. Svakako se treba pridržavati uputstva za upotrebu. Origano ulje ne treba držati u domašaju dece. Ovo ulje nije za srčane bolesnike i osobe sa povišenim pritiskom. Ne treba da ga koriste trudnice i dojilje, a ni osobe koje pate od nedostatka gvoždja. Aktivna supstanca karvakol umanjuje sposobnost usvajanja gvoždja.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Ulje od divljeg origana“

  1. Poštovani,
    Kod mene raste divlji origano Origanum vulgare, pa vas molim da mi odgovorite da li je i ova vrsta origana ima efikasno antibakterijsko dejstvo u obliku čaja, da li je od njega delotvorno ulje, a čudi me da nigde ne nadjoh da se od ovog origana može napraviti tinktura, već se govori samo o uljanim kapima origana.
    S poštovanjem,

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!