Zašto Japanci žive duže od nas

U Japanu ljudi dugo žive zdrave živote. Japan je zemlja čiji stanovnici imaju najduži životni vek u svetu. Oni u proseku žive 81,5 godina. Odnosno muškarci žive u proseku 77,8, a žene 85 godina. Ima mnogo stogodišnjaka. Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na zapad češće oboljevaju, isto kao i zapadnjaci. Veruje se da ključnu ulogu za dugovečnost Japanaca u domovini ima način ishrane. Oni se ne goje tako lako. S druge strane oni su veoma radan narod, jako su aktivni, pa ni tu činjenicu ne treba zanemariti.

Šta jedu Japanci?

Tipična japanska ishrana se sastoji od biljne hrane i ribe. Ono što je lako uočljivo, u ishrani Japanaca se nalazi mnogo ribe. Japanci jedu ribu i do 7 puta nedeljno. Japanci čine 2% svetske populacije, a jedu 10% ribe, koja se pojede u svetu. Riba sadrži dosta omega 3 masnih kiselina, tako da je njihovo prisustvo u krvi Japanaca mnogo veće nego kod nas. Rezultat toga može biti manje lošeg holesterola, manja učestalost oboljevanja od arteroskleroze kao i srčanih oboljenja. Zbog niskog unosa crvenog mesa Japanci ređe oboljevaju od raka. Ako dalje razmatramo njihovu ishranu, uočavamo da Japanci jedu mnogo voća i povrća. Japanci posebno vole povrće, pa se dešava da u jednom obroku ima više vrsta povrća. Neretko za doručak jedu salatu ili supu od povrća. Od žitarica nezamenjiv je pirinač. Mala činija pirinča se servira uz gotovo svaki obrok, pa čak i uz doručak. Prosudite sami da li je bolje jesti pirinač ili hleb i razna peciva od pšeničnog brašna. Ne treba zanemariti ni tradicionalno ispijanje čaja u Japanu, jer ti čajevi sadrže antioksidanse, pomažu varenju i podižu nivo energije.

Zašto se Japanci ne goje?

Još nešto je zanimljivo kod Japanaca, a to je da je stopa gojaznosti najniža na svetu. Mnogi to pripisuju genima, ali naučne studije pokazuju da geni nemaju ključnu ulogu. Kada se Japanci presele u zemlje u kojima se neguje zapadnjački način života i ishrane, onda i kod njih počnu da se gomilaju suvišni kilogrami. Dakle, opet dolazimo do toga da je zaslužna ishrana. Jasno je da ne moraju svi da jedu suši da bi živeli dugo i izgledali lepo, ali mogu da vode računa šta jedu, kako jedu i u kojim količinama. Osim kvalitetne izbalansirane hrane, Japanci jedu i manje porcije. Oni ne jedu više nego što je stvarno potrebno. U Japanu se hrana servira u manjim posudama, a ne u velikim tanjirima. Oni jedu polako, sa uživanjem. Tradicionalno Japanci jedu na podu, koristeći štapiće za jelo, a time je proces konzumiranja hrane mnogo sporiji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!