Kompot od krušaka za zimu kako se pravi recepti

kruskeBilo da pravimo kompot od krušaka za zimu i odlažemo kao zimnicu u teglama ili se priprema za jesti odmah, sigurno je da će ukus zadovoljiti i najprobirljivije, ako se koriste ovi recepti. Kako se pravi domaći kompot od krušaka? To su kuvane kruške. Može bez konzervansa i šećera ili sa malo šećera, jer je zrela kruška slatko voće, a može i sa medom. Jesen je doba godine kada je idealna prilika da koristimo kruške. Kompot može da se jede uz doručak sa žitaricama, kao desert posle obroka ili užina, a kruške iz kompota mogu poslužiti i za pripremanje drugih jela.

Kompot od krušaka za zimnicu u teglama

Kompot od krušaka za zimu je prijatno osveženje tokom hladnih zimskih dana. Pravi se od zdravih krušaka, koje ćemo prvo oprati, zatim odseći peteljke, iseći na pola, pa na četvrtine i očistiti semenke. Ove četvrtine se ubacuju u oprane i suve tegle. Treba ih lepo složiti u teglu. Možemo dodati neke začine, kao što su cimet i vanila. Vodu sa šećerom staviti da zakuva, da bi dobili šećerni sirup, a onda ostaviti sa strane da se malo prohladi. Nasuti sirup u tegle do samog vrha i privrnuti poklopac. Tegle se drže neko vreme u rerni na umerenoj temperaturi, da se pasterizuju, kao što se inače radi sa zimnicom. Ukoliko se plašite da će kruške da potamne i da neće lepo izgledati, onda se one pre ubacivanja u teglu, potapaju u vodu sa limunom. Ovo naravno nije obavezno, jer ukus će i bez toga biti dobar. Ovako pripremljen kompot od krušaka može da stoji sigurno godinu dana.

Sastojci

3 kg krušaka
3 l vode
1 kg šećera
cimet ili vanila

Kompot od krušaka za jesti odmah

Oprati i iseći kruške na ujednačene komade. Ne moraju se oljuštiti. Staviti u lonac sa vodom i dodati začine. Zatim kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta, dok kruške ne omekšaju. Dužina kuvanja zavisi od toga koliko su kruške zrele i koja je sorta.  Za kompot od kruške možemo koristiti različite sorte. Ako su tvrde, onda se kuvaju i malo duže, dok ne omekšaju. Po želji i po potrebi zasladiti sa šećerom pred kraj kuvanja ili sa medom kad se već serviran kompot od krušaka prohladi.

Sastojci

4 kruške
voda
1 cm od korena đumbira
½ kašičice cimeta
šećer ili med (opciono)

Kruške lekovitost i nutritivna vrednost

Kruške se ne jedu samo zato što su ukusne. Prepune su vlakana, koja pomažu da nam stomak radi kako treba. Predstavljaju dobar izvor vitamina C i vitamina K. Sadrže snažne antioksidanse. Dobar su izvor flavonida i karotenoida. Sadrže i fitosterole. Kruške imaju korisnu ulogu u snižavanju holesterola i za zdrvo srce.
Zato pogledajte i kako se pravi sok od kruške.

kuvane-kruske

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!