Prskanje paradajza sodom bikarbonom, mlekom, belim lukom i preslicom

plamenjaca-paradajzaU borbi protiv plamenjače može se izvoditi prskanje paradajza sodom  bikarbonom, mlekom, belim lukom, preslicom i drugim ekološkim sredstvima. Tokom leta plamenjača može potpuno ili delimično da uništi rod. Dosta toga zavisi od klimatskih faktora i izbora sorte paradajza, ali mi moramo biti spremni. Prvi vidljivi znakovi bolesti su obično osušeni i žuti vrhovi pojedinih donjih listova i tada treba preduzimati korake, da se ne bi širila plamenjača. Ako se ne reaguje, onda se proširi na druge listove, stabljiku i tako zahvata celu biljku. Naravno onda nastradaju i plodovi pa se to odražava na rod. Prskanje paradajza izvodimo u toku sezone, od cvetanja pa na dalje. Ovo su sve sredstva koja su ekološka i možemo ih koristiti u organskoj proizvodnji.

Soda bikarbona za prskanje

Možemo izvoditi prskanje paradajza sodom bikarbonom, jer je to odlično alkalno sredstvo, koje pomaže protiv plamenjače. Soda bikarbona nam je dobro poznata i dobro je imati je u kući, za različite namene. Tako je i dobra preventiva protiv razvoja plamenjače. Prskanje sodom bikarbonom, na biljci proizvodi alkalno dejstvo, pa takve okolnosti gljivicama ne pogoduju da se razvijaju. Preparat od sode bikarbone za prskanje paradajza, pravi se tako što u prskalicu sipamo 50 grama sode bikarbone na 10 l vode. Ako se pojave prve naznake prisustva plamenjače, zahvaćene listove treba otkinuti, a biljku oprskati sa svih strana. Tako raditi jednom nedeljno.

Mleko za prskanje

Izgleda pomalo neverovatno, ali prema iskustvima mnogih koji su probali mleko, ono deluje u zaštiti paradajza. Preparat od mleka za prskanje se pravi tako što se kravlje ili kozje mleko razblaži sa vodom u razmeri 1:10 (na primer 1 l mleka na 10 l vode). Prskaju se kompletne biljke i to jednom nedeljno. Mleko deluje na drugi način od sode bikarbone, pa se može kombinovati.

Beli luk za prskanje

Za prskanje paradajza i drugih kultura protiv plamenjače može se koristiti rastvor belog luka. Beli luk nam je dobro poznat kao efikasno sredstvo protiv gljivica, kako kod ljudi tako i kod biljaka. Oko 50 grama belog luka treba samleti, pa onda se to stavi u 10 l vode da odstoji preko noci. Zatim se procedi i sipa u prskalicu. Preventivno treba oprskati paradajz na svakih 2 nedelje ili posle svake kiše (jer se tada razvijaju bolesti), a ako se već pojavila plamenjača onda i češće.

Preslica za prskanje

Biljka preslica se isto tako koristi za prskanje protiv plamenjače paradajza i drugih biljaka. Sadrži visok nivo silicijuma, a to deluje efikasno, jer sprečava razvoj bolesti. Preslica se kuva oko pola sata, a zatim se tako ohlađeni preparat još razredi sa 10 l vode. Sipati u prskalicu i prskati preventivno i nakon pojave prvih znakova bolesti.

prskanje-paradajza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!