Kako se rešiti mrava u bašti i kući

Mravi nekad znaju biti prave napasti, podižu svoje mravinjake tamo gde nam ne odgovara, pa se pitamo kako se rešiti mrava u bašti. Nastanjuju se tamo gde postoji izvor hrane za njih, tako da ni mravi u kući nisu neobična pojava. Kad postane nesnosno, pitamo se kako uništiti mrave i postoji li kakvo prirodno sredstvo protiv mrava.

Mravi u bašti

Pravljenjem mravinjaka, mravi u bašti mogu naneti štetu biljkama, koje smo tu posadili. Osim toga oni podstiču razvoj biljnih vaši, odnosno gaje ih, jer vole tečnost koju luče te vaši. Iako izgleda da ih mravi uništavaju i jedu, to nije tako. Vaši su štetne i jedu listove. Ima insekata koji se hrane ovim vašima, kao bubamare, pa ne mora biti tako strašno, iako mravi brane vaši. Mravi mogu da unište plodove voća, posebno vole ono koje je slađe. Raznose seme korova i jaja biljnih vaši. Generalno gledano mravi su korisni i deo sistema, ako postoji neki balans. Mravi i štite biljke od nekih štetočina, kao što su grinje, cvvi, poževi ili gusenice. Ne treba ih potpuno eliminisati. Ali ako se rašire previše i počnu da smetaju onda nešto nije u redu i taj sistem je poremećen. Tada moramo nešto preduzeti. Mravi mogu da naprave mravinjak ispod biljke, voćke, u korenu i to joj smeta, te može da se osuši i uvene. A gde su lisne vaši tu su i mravi, oni su jedni drugima podrška.

Kako protiv mrava u bašti

Mnogi od nas traže odgovor kako se rešiti mrava. Mravi u bašti nisu poželjni i protiv njih se možemo boriti redovnom obradom zemljišta. Naime zemlja koja se redovno prekopava i obrađuje nije pogodna za nastanjivanje mrava i pravljenje mravinjaka. Mravi ne vole da ih neko uznemirava. Raskopani mravinjak treba posuti krečom ili pepelom. Ovo je korisno znati kad je u pitanju povrće koje gajimo u bašti. Uzrok okupljanja mrava na biljkama treba otkloniti, a to su biljne vaši. Lako je oprskati insekticidima, ali ako hoćemo prirodno sredstvo protiv mrava, onda je to nešto drugo. Mravi su osetljivi na mirise, pa ako recimo posadimo nanu ili stabljiku paradajza ispod voćke, mravima tu neće biti ugodno. Mravi ne vole te prodorne mirise, koje imaju neke biljke, kao listovi paradajza, peršun, nana, anis, beli luk, kora limuna itd. Prirodno sredstvo protiv mrava možemo napraviti od priperaka paradajza koje ionako kidamo. Držimo ih u vodi, pa s tom vodom posle prskamo. Isto tako imamo sredstvo protiv mrava od ljute paprike koje može biti efikasno. Radi se rastvor od ljute paprike sa kojim posle prskamo. Dakle ovde govorimo isključivo o prirodnim sredstvima.

Mravi u kući i kako protiv njih

Ima i gore, a to je kad se ove male napasti uvuku u kuću. Traže hranu i nalaze je. Mravi u kuhinji vole da se nastane, jer tu za njih ima hrane. Mravi u stanu ili kući su zaista nepoželjni i tražimo način kako ih se otarasiti.
Prirodno sredstvo protiv mrava je sok od limuna. Pospite ga na mesta koja su kritična, odnosno gde mrave put vodi.
Kombinacija sirćeta i vode u omeru 2:1 i prskanje ovim rastvorom ćoškova u kući može dati rezultate.
Preprečite put mravima tako što ćete sipati deterdžent za sudove onuda kuda se oni kreću.
I ponovo crvena paprika kao i u bašti i mrave u kući tera. Sipajte samo na putanju kojom mravi idu i to će delovati produktivno. Postoji i kreda za mrave koja se uzima u poljoprivrednim apotekama. Samo povučete liniju i mravi tuda ne idu. Eto to su neki osnovni načini kako se rešiti mrava u kući.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!