Petrovac biljka ili ranjenik trava

petrovacPetrovac lekovita biljka je zeljasta trajnica. Poznata je još pod nazivima ranjenik, trava od poseke, ovčiji čičak, kostolom. Latinski naziv je Agrimonia eupatoria L. Petrovac biljka može da naraste do 100 cm u visinu. Rasprostranjena je u Evropi (južna, srednja), Kavkazu i Maloj Aziji. Raste gotovo svuda, a najviše ga ima u brdskim i planinskim predelima, posebno na Balkanu, na livadama u blizini listopadnih šuma.

Izgled i hemijski sastav biljke

Petrovac ima karakteristične žute cvetiće, a plod je mali čičak. Stabljika stoji vertikalno i ne grana se, pomalo je obrasla dlačicama. Prizemni listovi formiraju rozetu. Lekovita je cela biljka sa korenom, ali pretežno se upotrebljava nadzemni deo biljke. Biljka malo miriše, a ima gorak i opor ukus. Biljka sadrži gorke materije, tanine, flavonide, polisaharide, triterpene, vitamine. Najviše je tanina, od 10-20%.

Petrovac kao lek

Petrovac je u narodu poznat kao lek za proliv, katar želudca i creva, oboljenja žuči i za pojačano lučenje, te oboljenja jetre. Negde se primenjuje i kao lek protiv upale grla, te se koristi za ispiranje grla i ždrela. Poznat je i kao lek za kožna oboljenja. Koristi se i za spoljašnju upotrebu, kao obloga za lakše zarastanje rana. Otuda naziv ranjenik. Mada je ranjenik drugi naziv i za hajdučku travu, koja se isto tako koristi za brže zarastanje rana, ipak to su dve različite biljke. Petrovac ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina, kao na primer čajeva za urinarne infekcije. Isto tako se može koristiti i sam. Nije preporučljiv za trudnice i dojilje.

Čaj od petrovca

Jedna velika kašika petrovca ide na 2 dl ključale vode. Skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti svega 10 minuta. Procediti i piti 2 šolje dnevno, bez zaslađivača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!