Seme piskavice čaj za dojilje i rast grudi

biljka piskavicaSeme piskavice se dobija od jednogodišnje biljke piskavica, koja se gaji širom sveta. Iako je to dobar čaj za dojilje, postao je tražen čaj od piskavice, kao čaj za rast grudi. Ovo dejstvo piskavice je poznato od davnina. Ipak ne treba od toga imati nerealna očekivanja, kad je u pitanju rast grudi. Latinski naziv za piskavicu je Trigonella foenum graecum, a engleski Fenugreek. Kapsule i tablete su sem čaja isto dostupne. Biljka piskavica raste 1 do 2 metra u visinu. Ima svetlozelene listove i bele cvetove. Iz cvetova se razijaju duge i vitke žutosmeđe mahune, koje sadrže između 10 i 20 zlatnožutih semenki. Seme piskavice je sitno i gorkog ukusa, karakterističnog oblika. Blago proprženo daje snažan, aromatičan i oštar ukus. Grčko seme je drugi naziv.

Kako se koristi seme piskavice

Pre svega se seme piskavice koristi kao začin u mnogim kuhinjama sveta. Seme piskavice se koristi celo ili u prahu. Na indijskom podkontinentu ovaj začin se dodaje jelima sa povrćem, za pripremu kiselih krastavaca i u začinske mešavine. Jedan je od glavnih sastojaka indijskog karija. Može malo da se proprži da bi se poboljšao ukus i smanjila gorčina. U turskoj kuhinji piskavica je sastojak, koji se dodaje pri pravljenju cemen paste, gde ide još kumin, crni biber i još neki začini. U egipatskoj kuhinji se seme piskavice meša sa kukuruzom i od ovih sastojaka se pravi egipatski somun. Jevreji isto poznaju i koriste piskavicu, za pripremu začinske mešavine sa kurkumom i limunovim sokom, koja je slična kariju. U Etiopiji se seme piskavice koristi u biljnoj medicini, za lečenje dijabetesa. Negde se sveži listovi biljke piskavica upotrebljavaju kao povrće, na primer za salatu. Zelje od piskavice je poznato kao methi i koristi se u Indiji, Pakistanu i persijskoj kuhinji.

zelje piskavice

Nutritivna vrednost i lekovita svojstva semena piskavice

Seme piskavice je bogat izvor minerala, vitamina i fitonutritijenata. 100 grama semena piskavice ima 323 kalorije. Sadrži od minerala bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, selen, magnezijum, cink i mangan. Seme je bogat izvor rastvorljivih biljnih vlakana. Sadrži folnu kiselinu i ostale vitamine B grupe, vitamin A i C vitamin. Ako se potope u vodu, spoljni sloj omekšava i postaje sluzav. Utvrđeno je da neki sastojci iz semena piskavice podstiču lučenje insulina, a vlakna iz semena smanjuju stopu apsorpcije glukoze u crevima. Zbog ovoga je seme piskavice preporučljivo u ishrani dijabetičara. Isto tako, ako se redovno koristi, važi za dobar regulator holesterola u krvi. U tradicionalnoj medicini je u upotrebi kao blag laksativ, lek za digestivni trakt, kao i za kašalj i bronhitis. U nekim zemljama muškarci koriste seme piskavice za jačanje muškosti. Čaj od piskavice se preporučuje majkama dojiljama koje imaju poteškoća u uspostavljanju laktacije.

Kako čaj od piskavice deluje na grudi

Još od davnina je bio poznat i upotrebljavan čaj od piskavice za poboljšanje mlečnosti, zdravlje mlečnih žlezda i laktaciju. Iskustva su pokazala da seme piskavice doprinosi poboljšanju funkcije mlečnih žlezda. U Indiji, gde se piskavica najviše uzgaja, čaj od piskavice se koristi za povećanje mlečnosti i poboljšanje kvaliteta majčinog mleka. Može se koristiti zajedno i čaj od komorača i anisa, koji imaju slično dejstvo. Prema nekim istraživanjima, odojčad majki koje su pile čaj od piskavice bolje napreduju, ostvaruju brži prirast. To je povezano sa dovoljnom količinom mleka koje dobijaju. Preterano uzimanje semena piskavice u trudnoći, moglo bi izazvati prevremeni porođaj, zato je najbolje početi sa čajem odmah po porođaju. S druge strane kod nas je čaj od piskavice poznat kao čaj za povećanje grudi. Neznatan rast grudi je zaista moguć. Kako se pravi čaj za dojilje i za rast grudi od piskavice pogledajte ovde

seme piskavice

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!