Čaj od kamilice za kosu lice i bebe

kamilicaČaj od kamilice se osim već standardne unutrašnje  upotrebe, koristi i spolja za kosu i lice. Čaj od kamilice je jedan od retkih čajeva koji mogu i bebe da koriste. Odlikuje se blagim, umirujućim i protivupalnim dejstvom. Kamilica nema štetnih sastojaka tako da se može trošiti redovno. Nikad se ne zna kad može da zatreba, pa je dobrodošla u svakom domu, kao čaj za celu porodicu

Kamilica biljka

Kamilica je jednogodišnja biljka. Naraste do pola metra. Raste po livadama, pašnjacima i žitnim poljima. Raste gotovo svuda, kao korov, jer je vetar rasejava. Bere se obično u maju iako cveta i tokom celog leta. Ti prvi cvetovi su najbolji. Lekovit je i koristi se cvet kamilice za čaj. Cvet kamilice je karakterističan i prepoznatljiv, mali, žut sa belim laticama.

Čaj od kamilice priprema

Za jači čaj se stave 2 supene kašike kamilice, a za blaži jedna kašika u 2 dl ključale vode. Poklopi se i treba da odstoji od 30 – 60 minuta. Čaj nikako ne treba da ključa, već se samo popari ključalom vodom.

Čaj od kamilice za jaču i svetliju kosu

Pranje kose i temena glave sa jačim čajem od kamilice je veoma korisno za jačanje korena kose. Kamilica omogućava kosi da postane sjajnija i mekša. Sem toga koristi se i za posvetljenje kose. Ako se redovno ispira kosa sa čajem od kamilice, od tamne kose se dobija svetlija nijansa, a plava kosa dobija sjaj kao pozlatu. Kamilica je fenomenalna za kosu i stoga nije ni čudo što je stavljaju u šampone i ostale kozmetičke preparate.

Čaj od kamilice za lice i kožu

Poznato je da čaj od kamilice smiruje i ublažava upale kože i sluzokože. Zato se u prošlosti, ali i danas koristi za ispiranje pojedinih delova tela. Kamilica je tako blaga da se njom sme ispirati lice, intimni delovi tela, pa čak i oči u slučaju kakve upale.

Kamilica za odrasle, decu i bebe

Unurtašnja upotreba kamilice je u obliku čaja. Može se piti protiv bolova u stomaku i grčeva, za umirenje. Piju je odrasli, ali i mala deca. To je jedan od prvih čajeva koji se bebama daje na flašicu. Od kog meseca bebi treba dati čaj od kamilice neka odluči bebin pedijatar. Čaj od kamilice olakšava problem kod poteškoća u varenju hrane, nadimanja i u slučaju nesanice.
Čaj od kamilice je još dobar da se pije preventivno protiv prehlade, kada je hladno vreme. Koristi se za inhaliranje disajnih puteva. Kamilica otvara apetit i podstiče znojenje.

kamilica 2

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!