Noćno znojenje u snu kod muškaraca žena i dece

spavanjeNeke ljude muči noćno znojenje i brinu se da li je to nešto opasno. Javlja se kod muškaraca, žena i dece, tako da nema veze životna dob ili pol. Najčešće je noćno znojenje po vratu i grudima ili znojenje glave i kose u snu, ali i potpuno preznojavanje u snu. Uzrok nije jedinstven, nego su brojni. Nekad je potuno bezazleno, a može biti i simptom različitih bolesti. Stručan termin za ovo prekomerno znojenje je hiperhidroza. Može biti zaista neprijatno znojenje u snu, jer ometa san i uzrok je buđenja, zbog mokre posteljine i rublja. Potrebno je dizati se iz kreveta i presvlačiti, jednom ili više puta. Osobe koje se preznojavaju noću, mogu se slično preznojavati i preko dana, ali to i ne mora biti slučaj.

Koji su razlozi noćnog znojenja

Razlog za noćno znojenje kod žena u zreloj životnoj dobi može biti u vezi sa hormonskim promenama. Valunzi u menopauzi, koji predstavljaju nalete vrućine, često su uzrok znojenja po noći i danu. To je gotovo normalna pojava, koja nije opasna. U mnogim slučajevima je zabeleženo noćno znojenje kod trudnica, koje je isto tako uslovljeno promenama, koje se dešavaju u toj životnoj fazi. Treba imati na unu da se gojazni ljudi više znoje. Ne zaboravimo da neki lekovi mogu izazvati znojenje. Uzrok za noćno znojenje kod muškaraca i žena može biti stres, a može biti i prehlada. Noćno znojenje kod dece isto može biti prehlada. Interesantno je da je čovekova telesna tremperatura najveća kad zaspemo, a najniža ujutro pred buđenje. Znojenjem se izbacuju toksini iz organizma i temperatura pada, pa to ne znači nužno da to znojenje nije dobro. Ali znači da povišenu temperaturu ili pojačano znojenje treba da prati i veći unos tečnosti. Unos tečnosti, može biti u direktnoj vezi sa trajanjem povišene temperature i prehlade. Znojenje je, dakle mehanizam, kojim se telo oslobađa prekomerne toplote, a unos tečnosti nam u tome pomaže.
Ne treba zaboraviti prilagoditi oblačenje i posteljinu godišnjem dobu, odnosno temperaturi, da bi spavanje bilo prijatno i bez preznojavanja. Noćno znojenje kod dece može jednostavno značiti da im je pretoplo. Ako je to nije slučaj obratite se pedijatru.
Razlozi za znojenje u snu mogu biti i ozbiljniji, pa navidimo neke:
– grip
– hronični umor
– kiselina u želucu
hipoglikemija
– tuberkuloza
– anoreksija
– bakterijske infekcije
– problem sa štitnom žlezdom itd.

Prirodni lek za noćno znojenje

U zavisnosti od uzroka noćnog znojenja možda se mogu primeniti i neki prirodni lekovi koji služe za tu namenu u fitoterapiji. Znači prave se biljni čajevi, jednokomponentni ili mešavine. Najpoznatija biljka protiv noćnog znojenja je žalfija. Kažu da blaži čaj podstiče, a jači smanjuje znojenje. Pije se ujutro pre jela. Naravno treba biti umeren i osluškivati reakciju organizma. Osim žalfije , za ovu namenu, koriste se i ljuske mladog oraha, rastavić (poljska preslica), miloduh, kora hrasta, kamilica.

znojenje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!