Lišajevi na koži slike i lečenje

lisajeviLišajevi na koži predstavljaju narodni naziv za promene na koži, nastale uglavnom zbog gljivične infekcije, kada se javlja svrab i perutanje kože. U medicinskoj terminologiji se lišaj na koži, kao naziv ne koristi. Verovatno je naziv lišaj nastao u narodu, jer ta hrapava površina na koži, podseća na lišajeve na drveću ili stenama.  Ove promene na koži su među najčešćim kožnim oboljenjima. Ponekad se javljaju lišajevi na licu, koži glave, ali i drugim delovima kože, po telu. Reč je od crvenkastim promenama, gde koža ustvari menja boju. Postoje i bele promene gde koža depigmentira.

Kako se dobije lišaj na koži

Lišajevi na koži mogu se dobiti u svlačionici, na bazenu, upotrebom tuđih peškira i sl. Ali smatra se da ’’preterana higijena’’ može da škodi. To se misli na često pranje i kupanje kože uz upotrebu sredstava koje ne neguju kožu kako treba, nego je isušuju. Neki sapuni i kupke koje kupujemo sadrže u sebi sastojke koji ne hidriraju kožu, već imaju suprotan efekat. Higijena je važna, ali ne treba preterivati sa upotrebom sredstava koja peru kožu, zato što mogu da naruše fiziološku floru. Zato prednost treba dati sredstvima koja sadrže prirodne sastojke. Oni koji se prekomerno znoje, moraju često da menjaju garderobu, jer nošenje vlažne odeće pogoduje razvoju gljivica na koži. Neke osobe koje imaju suvu i osetljivu kožu, moraju posle svakog tuširanja da nanose određene kreme kako bi hidrirali kožu i održali taj masni sloj koji je štiti. Kakva je ph vrednost kože, imunitet organizma, koliko se znojimo isto tako može imati određen uticaj na nastanak lišaja na koži. Ako se ustanovi promena boje kože, koja ne prolazi, a koža svrbi, peče, peruta i ljušti se, onda je najbolje obratiti se dermatologu.

Lečenje lišaja na koži

Nikako se ne treba sam lečiti lekovima. Upotreba antibiotika, za kojima ljudi najčešće posežu, bila bi pogrešna. Ako se pojavi na koži nešto kao lišaj, treba znati da je to širok pojam, koji je u medicini pogrešan. Dermatolog će dijagnostikovati i dati tačan naziv o kom oboljenju kože se radi. Kada kažemo lišaj na koži, iza tog naziva mogu da se kriju ekcem, psorijaza, lichen planus, pityriasis rosea, pityriasis alba, eritemski lupus kože itd. Dermatolog obično prepisuje neku adekvatnu kremu ili mast za mazanje ovih promena na koži. U dogovoru sa dermatologom mogu se koristiti i prirodna sredstva. Neka ulja su pokazala terapijsko dejstvo na lišajeve na koži. Isto tako ova ulja se mogu koristiti i preventivno za nanošenje na kožu, jer dobro hidriraju kožu i pružaju zaštitu upravo od ovakvih oboljenja. Korisna ulja protiv lišajeva na koži su lavandino ulje, ružino ulje, geranijumovo, kantarionovo ulje, noćurak, bademovo ulje, jojoba ulje, avokado. Koju kombinaciju tačno da koristite najbolje će biti da se posavetujete sa dermatologom.
Prema iskustvima mnogih korisnika, krema od nevena može biti od pomoći u lečenju lišaja na koži.

Pogledajte slike kako izgledaju lišajevi na koži

lisaj

lisaj na glavi

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!