Nemački lovni terijer

Nemački lovni terijer je aktivan, sportski, uporan, veoma živahan i izdržljiv pas. Može biti naporan kao kućni ljubimac, jer se pre svega uzgaja da radi i lovi. Zbog njihove prirode, energičnosti i hiperaktivnosti, lovci ih drže u velikim kavezima, gde su bezbedni, a ne predstavljaju opsnost za druge životinje.  Nije preporuka kao kućni ljubimac, ali sa puno pažnje, strpljenja i treninga može postati predivan porodični pas. Ako mu se omogući dovoljno vežbe, da se izmori, može se opustiti u kući i tokom nekog perioda vremena biti sam. Međutim, potrebno mu je mnogo aktivnosti i vežbe da bi se zadovoljili njegovi instinkti i mora imati svrhu u životu i zadatke koje treba da obavlja. On voli da radi, nestrpljiv je da vam udovolji i lako ga je obučiti, ali morate biti čvrsti, samouvereni i dosledni kada ga obučavate. Potrebno mu je od malena vežbanje poslušnosti da bi se mogao naučiti pravilno ponašati u kući. On je energičan pas kome su potrebne duge šetnje ili trčanja ili mogućnosti za lov i traganje. On je lovački manijak, koji nikad ne odustaje. Voli plivati. Ima snažan njuh i vešt je da najnjuši nešto. Voli aktivne igre. Kada ne lovi ili ne obavlja zadatak, mora se zatvoriti, u kuću, kavez ili sigurno ograditi. On nije pas koji se može ostaviti sam u dvorištu, jer predstavlja opasnost za druge životinje, ali i sam za sebe. Prirodno je agresivan prema drugim životinjama i pokušaće da ih se domogne. Može biti agresivan prema drugim psima i mačkama, mada može naučiti da se slaže sa porodičnim kućnim ljubimcima, ako je odgajan sa njima kao štene. Dobar je čuvar, jer je budan, teritorijalan i oprezan, a laje obično samo s razlogom. Može biti druželjubiv sa drugim ljudima, ali prilično često je posvećen samo jednoj osobi i u ovom slučaju ne prihvata komande od nekoga ko nije njegov vlasnik. Treba biti oprezan sa njim oko dece, iako u nekim slučajevima može biti odličan i simpatičan saputnik za odgovorne mlade ljude. On je velikodušni pas. Praktično se ne linja, pa bi u tom smislu bio dobar kao kućni ljubimac, ako ste zabrinuti zbog pseće dlake u kući.

Izgled

Nemački lovni terijer je mali pas, težine do 20 kg. Ima kratku dlaku, koja može biti oštra ili glatka. Boja dlake je uglavnom crna, sa smeđim ili crvenkastim detaljima.

Šta lovi?

Nemački lovni terijer je pre svega lovački pas i spada u novije rase. Koristi se u lovu na svinje, lisice, jazavce i lasice. On hvata pacove i zmije. Može da napada i druge životinje, pa treba biti oprezan, jer to mu je u prirodi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!