Paprika slonovo uvo uzgoj

PaprikaPaprika slonovo uvo je slatka sorta paprike, pogodna za pravljenje ajvara (ajvaruša). Zreli plodovi su crveni, krupni i mesnati. Oblik je nepravilan. Jedna paprika može da dostigne težinu do 250 grama, a dužinu do 18 cm. Svaka biljka daje godišnje 2 do 5 kg plodova. Slonovo uvo u idealnim uslovima može imati prinos 50 t/ha. To je izuzetno rodan domaći hibrid. Mnogi su zainteresovani za uzgoj ove paprike, kod nas, u regionu, pa i šire. Seme je dostupno, a i rasad paprike, kada mu je vreme.

Sadnja i gajenje

Sorta slonovo uvo je prilično otporna na bolesti, pa je zato pogodna za organsku proizvodnju. Uzgoj je sličan kao i kod ostalih sorti. Obično se rasad sadi negde u maju mesecu u našim uslovima. Može se koristiti folija ili bez. Obavezno zaliti svaku biljku, nakon sadnje, da se lakše primi. Pošto se radi o krupnoplodnoj paprici, mora se voditi računa o dovoljno velikom međurednom rastojanju. Razmak između redova neka bude oko 70 cm, a u redu između biljaka 40 cm.  Ako se lepo neguje , dobro napreduje, cveta i plodovi se zameću. Plodovi su prvo zeleni, da bi sazrevanjem polako poprimili crvenu boju. Uz prihranjivanje i navodnjavanje, mogu se očekivati veliki prinosi.

Kako se jede

Osim za pravljenje ajvara, po čemu je svakako poznata, može se koristiti za punjenje, prženje, jesti u sirovom stanju ili na druge načine. Slonovo uvo nije ljuta paprika, pa mogu da je jedu deca i oni kojima smeta ljuto.
Ali nisu baš svi oduševljeni sa paprikom slonovo uvo. Neki se žale da se paprika brzo suši, ako se ne iskoristi ubrzo posle branja. Dakle nije baš pogodna za duže čuvanje. Nisu ni svi koji prave ajvar zadovoljni sa njom, jer je po nekim iskustvima suviše vodenasta i od nje kažu ostane malo ajvara. Da li je zaista tako?

Slonovo uvo

screenshot youtube

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!