Livadski med

livadski medLivadski med se dobija od više različitih vrsta biljaka, koje rastu na livadi. Zovu ga još poljski med ili cvetni med, jer se dobija od raznih cvetova. Miris, ukus i boja livadskog meda može znatno da varira, zavisno od biljaka koje se nalaze na livadama. Boja može biti svetlije žuta, pa preko crvenkaste, sve do tamnije. Ukus je blag, prijatno sladak ili pomalo gorak. Sve je to normalno i zavisi kojih biljaka ima na livadi.

Lekovita svojstva livadskog meda

Livadski med zna biti veoma kvalitetan, lekovit i kao takav je cenjen i korišćen u narodnoj medicini. Zamislite samo koje sve raznovrsne lekovite trave rastu na livadama, onda je jasno da livadski med ima širok spektar delovanja i primenjuje se kao pomoćno lekovito sredstvo. Snaga ovih raznovrsnih sastojaka izuzetno povoljno utiče na decu koja rastu i razvijaju se, ali i na odrasle. Daje se rekovalescentima za oporavak, osobama koje imaju nedostatak energije, u slučaju pada imuniteta i prehlade, u slučaju plućnih, bubrežnih i stomačnih problema može biti od koristi. Posebno je dobar za srce i krvne sudove.

Livadski med sastav i upotreba

Zbog raznovrsnosti sastojaka livadski med je kompleksnog sastava, prosto jer svaka biljka ima karakterističan hemijski sastav. Ima u livadskom medu minerala, vitamina, enzima, organskih kiselina, eteričnih ulja, fitoncida. Zbog tako dobrog sastava treba ga uzimati u sezoni jesenjih prehlada i prolećnih alergija, da podigne imunitet.
Najbolje ga je konzumirati ujutro, tako što se mala kašika livadskog meda rastopi u čaši vode ili čaja koji nije vruć. Može se upotrebljavati svakodnevno u dužem vremenskom periodu.

livada

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!