Kako izvaditi trn iz prsta

trnRadovi u bašti bez rukavica, bosonogo hodanje i majstorisanje sa drvetom mogu doneti nevolju. Posle se pitamo kako izvaditi trn iz prsta ruke ili tabana noge, koji najčešće stradaju. Mnoge biljke na svojim stabljikama i granama imaju trnje, uzmimo primer ruža ili bagrema, a nije naivan ni trn od kaktusa. Ponekad se čovek samo ubode, ali problem je ako trn ostane zariven pod kožu. Stolarski radovi su rizični ako se ne koriste rukavice. Rascepljene ivice daske, u vidu oštrih drvenih fragmenata, lako prodiru kroz kožu. Posebno je bolno ako se zariju ispod nokta. Slična neprijatnost ili još gora, može biti ako stanete na morskog ježa, a bodlje vam ostanu. Postupak uklanjanja je gotovo identičan.

Postupak uklanjanja trna

U velikoj većini situacija vadimo trn iz prsta ruke ili tabana noge, jer su najviše na udaru. Kao prvo područje gde je ušao trn potrebno je dobro oprati sapunom i vodom, jer postoji opasnost od infekcije. Ako viri deo koji je ostao iznad površine kože, pazite da ga ne gurnete dublje pod kožu. Pincetom jednostavno izvucite trn. Neko koristi iglu, prethodno dezinfikovanu vatrom od upaljača. Zatim kad se trn izvadi, dezinfikujte mesto alkoholom ili drugim dezificijensom. Ako je ceo trn pod kožom onda treba upotrebiti neke kućne lekove ili lekovite biljke. Uspeh zavisi i od toga pod kojim uglom je trn ušao pod kožu, koliko duboko, koliki je trn ili bodlja i kakvog je oblika.
Kamfor mast, konjska mast ili crna mast se namaže na mesto gde je ušao trn ili bodlje morskog ježa i stavi se flaster preko. Ponoviti više puta dok ne izađe.
Narodni recept za uklanjanje trna je luk. Komad crnog luka stavite na mesto uboda i preko zalepite flaster, koji će da fiksira luk na željenom mestu. Držite sve dok trn ne izađe. Proverite s vremena na vreme.
Narodni lek za vađenje trna je i sirov krompir, koji se na istovetan način fiksira flasterom na mesto gde je trn ušao. Potreban je mali komadić krompira. Držite preko noći.
Sirće sipati u posudu i potopiti ugroženo mesto. Držati 20 minuta, pa videti da li će trn izaći.
Nanošenje kantarionovog ulja na mesto uboda trna, isto može biti od pomoći da isti izađe.

Kada je potrebno javiti se doktoru

Ne morate za svaki trn koji vas ubode ići kod doktora, ali u nekim situacijama je ipak to neophodno. Idite kod lekara, ako je trn u vašoj koži više dana, a vi primećujete tragove infekcije. Na bezbedan način će vam izvući trn, sanirati ranu i izlečiti infekciju. Ako mesto krvari ili curi gnoj, to je posao za lekara. Ako postoji svrab, crvenilo ili ugroženo područje otiče, obavezno kod doktora.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!