Sadnja i uzgoj paradajza na otvorenom rasad i sorte

uzgoj paradajzaOptimalno vreme kada treba da se obavi sadnja paradajza na otvorenom je maj mesec. Neke sorte paradajza su rane pa se i sade ranije, ali generalno uzevši, paradajz je osetljiv na niske temperature. Za uspešan uzgoj paradajza na otvorenom prostoru, neophodan je kvalitetan rasad paradajza, plodno i dobro pripremljeno zemljište, kao i adekvatni uslovi za navodnjavanje. Paradajz se uzgaja u plodoredu. Svake godine treba menjati mesto paradajzu, što omogućava veće prinose i manju štetu od bolesti i štetočina. Preporučuje se da tek nakon 4 godine vratimo paradajz na istu parcelu (mesto). Drugi nazivi za paradajz su patlidžan ili rajčica.

Rasad paradajza i odabir sorte

Rasad paradajza se može kupiti od prizvođača, u rasadnicima ili na pijaci. Rasad paradajza može i da se proizvede, tako što se seme seje u tople leje, sanduke sa zemljom (kontejneri za rasad), odgaja i neguje u zatvorenom prostoru, još dok je zima. Nakon što nikne, pa kada se pojave dva listića (posle 20-30 dana), potrebno je pikiranje rasada. Smisao pikiranja (rasađivanja), je bolje napredovanje biljke, da se biljčici obezbedi veći prostor za rast i da se učvrsti koren. Paradajz se može rasaditi u plastične čaše ili saksije, da bi tu nastavio da raste sve do prenošenja na otvoreno. Optimalno bi bilo da rasad paradajza bude visine od 25-30 cm sa 8 listova i jakom stabljikom, negde krajem aprila, tako da je spreman za sadnju na otvorenom polju.
Pogodne sorte paradajza za uzgoj na otvorenom i neke od najpopularnijih sorti paradajza kod nas su novosadski jabučar, holandski amati, volovsko srce, čeri paradajz i drugi.

Kako se sadi paradajz

Dubina sadnje paradajza je oko 10 cm, a zavisi od toga koliko je krupan rasad i koren. Sadi se u redove.  Međuredni razmak treba biti do 1 m, a razmak između stabljika paradajza u redu od 50-70 cm. To sve zavisi i od sorte. Rupa se treba natopiti vodom, pa da rasad odmah ide u vlažnu zemlju. Stavljati po jednu stabljiku u svaku rupu, zagrnuti zemljom i utabati okolo. Posle opet zaliti. Paradajz najčešće boluje i po nekoliko dana dok se ne primi. To se manifestuje tako što je biljka, da se slikovito izrazimo, skljokana. Deluje kao da će uvenuti. Otežavajuća okolnost mogu biti visoke dnevne temperature i jako sunce u ovom periodu godine. Ali nekim čudom ipak velika većina biljaka se primi. Paradajzu je uglavnom neophodna podrška u vidu pritki ili kočeva. Stabljike paradajza obično rastu do 1,5 m u visinu i moraju imati neki oslonac, posebno kad na sebi nose plodove. Tako se stabljike kanapom vežu za pritke. Na jednu stabljiku ide jedna pritka, a neki stavljaju dve stabljike oko jedne pritke, što je isto moguće. Paradajz nakon sadnje vrlo brzo cveta, a tokom leta cveta i daje plodove.

Dodatne informacije

Od trenutka kada je paradajz posađen, potrebno je obratiti pažnju na kidanje priperaka, mada kod nekih sorti ovo nije neophodno. Korov se suzbija okopavanjem, a neki koriste i herbicide. Paradajz dobro podnosi stajnjak, a u toku vegetacije može se prihranjivati mineralnim NPK đubrivima. Neke od bolesti koje napadaju paradajz su plamenjača paradajza, crna pegavost, siva pegavost, čađava plesan lista itd. U određenim fazama se tretira, na primer protiv plamenjače. U organskoj proizvodnji se može koristiti bordovska čorba (plavi kamen i kreč), međutim iako ovo sredstvo ne ulazi u biljku, mnogi ga izbegavaju jer se sapire i tako zagađuje zemljište i vodu. Smenjivanje velikih vrućina i obilnih padavina, nikako nije dobro za paradajz. Velika vlaga koja izbija iz zemljišta potom napada prvo donje listove i plodove. Listovi menjaju boju i suše se. Te donje listove koji su napadnuti treba odstraniti, da ne bi bolest zahvatila i ostali deo biljke i plodove. Obilne padavine, nakon letnje žege, mogu uzrokovati pucanje paradajza i pukotine na plodovima. Plodovi nakon toga znaju da trunu. Nije lako održati zdrav paradajz na otvorenom, ako je leto sa dosta kiše. Paradajz se bere sukcesivno, kako i dozreva, međutim u jednom trenutku se može destiti da u vašoj bašti, velika količina paradajza dospe istovremeno, pa se od njega tada idealno napraviti sok od paradajza.

rasad paradajza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!