Paradajz volovsko srce uzgoj

volovosko srceParadajz volovsko srce je jedna od najpoznatijih i najkrupnijih sorti paradajza. Za uzgoj je tražen i kod nas, posebno kod manjih proizvođača. Seje se seme za proizvodnju rasada i sadi se rasad u maju. Spada u kasne sorte. Omiljen je zbog rekordne veličine plodova, a bogami i zbog prelepog ukusa istih. Unutrašnjost je mesnata i kompaktna, sa manje vode. Težina jednog paradajza može dostići 500 grama, pa čak i do 1 kg. Volovsko srce je specifičnog oblika, pa je zato tako i dobilo ime. Plod nije okrugao, već  srcolik, jer vrh ide u spic. Boja je crvena i roze, dok je pri peteljci žut ili zelen. Plodovi jesu krupniji, ali ne rodi ih baš mnogo na stabljici, pa je veliki prinos pod znakom pitanja. Može se reći da je ovo više sorta za ljubitelje paradajza, nego što je komercijalno zanimljiva. Mnoga poljoprivredna domaćinstva ga gaje samo za svoje potrebe. Volovsko srce se retko kad nađe na pijaci, a i cena je viša, nego za ostale sorte. Drugi nazivi su volujsko srce ili bikovsko srce.

Šta je potrebno za gajenje volovskog srca

Važno je da se primenjuje plodored. Paradajz se ne sadi svake godine na istom mestu, već tek posle 3 godine, može da se vrati. Znači potrebno je rotiranje kultura. Za ovu krupnoplodnu sortu, neophodno je jako kolje ili pritke visine oko 2 metra, za koje se paradajz veže. Uz jednu pritku ide jedna ili dve biljke. Zalamanje priperaka je potrebno kod ove sorte. Za krupne plodove obavezno je navodnjavanje. Volovsko srce voli dosta sunca, a mnogo kiše nije poželjno. Osetljivija je sorta na bolesti. Sa puno kiše i vlage plodovi kreću da trunu od vrha. Nije pogodna sorta za duže čuvanje. Jeste krupan, ali zbog mekanih i nežnih plodova, volovsko srce, nije u stanju da dobro podnese transport i skladištenje. Tu se možda i krije glavni razlog zašto nije doživelo veći komercijalni uspeh.

Volovsko srce u kuhinji

Volovsko srce je nenadmašno po svom ukusu. Zato je omiljen sastojak u kuhinji. Ovaj paradajz je pogodan za salate, ali isto tako i za sos, umak, sok od paradajza. Vrlo lepo se kombinuje sa testeninom. Preporučujemo ga ipak u svežem stanju. Po ukusu nema premca.

paradajz volovsko srce

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!