Luk vlasac uzgoj začin i ukrasna biljka

luk vlasacLuk vlasac je najmanji predstavnik roda Allium. Zovu ga i luk drobnjak, luk rezanac, sitni luk, ptičji luk. Uzgoj vlasca može biti na otvorenom polju, u plasteniku, pa čak i u saksiji na terasi ili prozoru. Začin vlasac je poželjan sastojak u svakoj kuhinji. Kao ukrasna biljka vlašac krasi bašte i terase svojim dekorativnim zelenim i dugačkim izdancima. Naziv vlasac je i nastao po tankim i dugačkim listovima, nalik vlasima kose. Raste u bokorima, privlači pažnju i poglede prisutnih. Vlašac se proizvodi direktnom setvom ili se vrši sadnja vlašca iz rasada.

Vlasac kao biljka

Uzgaja se kao jednogodišnja ili višegodišnja. Biljka ima dugačke pravilne izdanke, a podzemni deo nije klasična lukovica, već duguljasta. Obrazuje bokore, već u prvoj godini. Ti izdanci su ustvari šuplji cevasti listovi, tamnozelene boje. Listovi vlasca u snopovima se kose ili seku tik iznad tla. Zatim kreću da rastu novi listovi. U jesen listovi se povlače, odumiru, a ponovo kreću na proleće. Tokom leta, ako se ne seče (kosi) vlasac procveta. Na vrhovima se pojavljuju ljubičasti cvetovi.
Na otvorenom polju luk vlasac se može direktno sejati u proleće. Setva ili sadnja iz rasada podrazumevaju međuredno rastojanje od oko 20 cm i razmak u redu od 5 do 15 cm. Može da naraste 50 cm u visinu. Sve zavisi da li su u pitanju krupnolisne sorte koje daju veći prinos ili sitnolisne sorte koje su kvalitetnije.

vlasac zacin

Vlasac kao začin u kuhinji

Luk vlasac uvek dobro dođe kao začin. Treba ga imati u kuhinji. Može se upotrebiti u mnogim jelima, kao i ostale vrste luka. Ukus je lep, ne tako ljut kao crni ili beli luk, ali svakako aromatičan. Vlasac jelima daje neku vrstu svežine, kakvu nemaju druge vrste luka. Upotrebljiv je svež vlasac iz sopstvene bašte ili iz saksije. Malo se propere i isecka nožem sitno sitno. Divan začin za jela mediteranske kuhinje. Može da se suši ili da se zamrzne, pa je tako dostupan cele godine. Sušeni vlasac kao začin u kesicama je uvek moguće naću u prodaji, a cena je pristupačna. Vlasac se izvanredno slaže sa raznim salatama, testeninom, sirom i paradajzom. U svakom slučaju, ako se kuva, to ne treba da traje dugo, jer se tako degradira njegova prijatna aroma i hranjivi sastojci. Zato ga dodajte pred sam kraj pripremanja jela.

Nutritivna vrednost i lekovita svojstva

Vlasac sadrži puno vitmina C i A, a nešto manje vitamina B grupe. Odlikuje se znatnim količinama minerala gvožđa i fosfora. Vlasac otvara apetit, sprečava nadimanje i gasove i uopšte povoljno deluje na varenje. Kao blag prirodni antibiotik, deluje antibakterijski. Deluje diuretski i protiv visokog pritiska. Prema narodnoj medicini ublažava suv kašalj i opekotine.

vlasac

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!