Sok od paradajza recept kako se pravi

paradajzSok od paradajza za zimnicu se obično pravi krajem leta, jer je potrebno puno zrelih plodova. Ali svež sok se može praviti i piti svakodnevno. Sok od paradajza se pije za mršavljenje i ravan stomak, snižavanje visokog pritiska, za srce i dobar je za prostatu. Paradajz sok predstavlja pravo malo blago minerala i vitamina, koji su nam svima tako neophodni. Zato jedna čaša soka od paradajza na dan može puno da vam znači za zdravlje.

Kako napraviti sok od paradajza

Postoje mnoge varijante kuvanog soka od paradajza, ali mi smo pristalice svežeg soka, iz prostog razloga što je zdraviji i sadrži više korisnih sastojaka. Kao lek se svakako preporučuje svež sok, a ne kuvan i konzervisan. Zato mi dajemo recept za svež sok od paradajza. Svež sok možemo piti u sezoni, kada je paradajz zreo, a to je od jula do septembra meseca. Možete ga i zamrznuti. Potrebni su nam potpuno zreli plodovi. Izbor paradajza za sok je presudan za ukus soka. Od toga zavisi koliko će biti sladak ili kiseo. Bitna je sorta i zrelost. Ako je organski paradajz, još je bolje, jer neka istraživanja pokazuju da sastojak likopen je znatno više zastupljen u organskom paradajzu, nego konvencionalno gajenom. Dakle, zrele i sočne plodove paradajza oprati, iseći i staviti u sokovnik. Dobija se svež sok, fenomenalne jarko crvene boje, prepun kvalitetnih sastojaka. Ko nema adekvatan električni sokovnik za mekano povrće kao što je paradajz, postoji i ručni sokovnik, koji je znatno pristupačniji, a baš je namenski napravljen za paradajz i lisnato povrće. Liči na mašinu za mlevenje mesa. U krajnjem slučaju i mašina za mlevenje mesa je dobro rešenje, samo što će posle biti potrebno procediti i propasirati dobijeni sadržaj. Neki ljudi koriste i blender za pravljenje soka. Dakle ima više načina. Sok od paradajza ne treba soliti i šećeriti. Preporučuje se u sok dodati sok stabljika celera, peršunov list i/ili limunov sok. To su neke idealne kombinacije. Kada se pije može se začiniti sa kašičicom maslinova ulja. Poznato je da su paradajz i maslinovo ulje, vrlo moćna kombinacija. Što se ne popije istoga dana od soka, čuva se zamrzavanjem.

Sok od paradajza kao lek

Paradajz sadrži  minerale kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Od vitamina obiluje C vitaminom, a sadrži B, A i K vitamin. Odlikuje ga crveni pigment likopen, koji je snažan antioksidans i smatra se preventivno važnim sastojkom, da ne dođe do razvoja malignih oboljenja, a to se posebno i dokazano odnosi na rak prostate. Likopen je karotenoid sa najvećim antioksidantnim potencijalima. Likopen je prisutan i u nekim drugim namirnicama, ali najviše u paradajzu. Sastojak likopen je zaslužan za jarko crvenu boju kakvu paradajz ima. Sok od paradajza je dobra podrška varenju. Odlično čisti organizam. Preporučuje se dijabetičarima, protiv tromboze. Paradajz sok krepi, uliva snagu i daje energiju.

Sok od paradajza snižava pritisak

Sok od paradajza se koristi kao lek za visok pritisak (posebno još ako je u kombinaciji sa celerom), ali treba napomenuti, da ovaj sok treba biti bez soli. Poznato je da so diže pritisak. Visok udeo kalijuma u paradajzu ispoljava pozitivan efekat na snižavanje pritiska i rad srčanog mišića.

Sok od paradajza za mršavljenje i ravan stomak

Ima paradajz sok ulogu i u procesu mršavljenja. To je zdrava hrana i namirnica prisutna u mnogim dijetama, a posebno je poznata paradajz dijeta.  Paradajz ima malo kalorija. Primera radi čaša paradajz soka ima samo 50 kcal. Upotrebom paradajza se izbacuje višak vode iz organizma. Ne bi trebalo soku od paradajza dodavati šećer i onda je odličan za mršavljenje, te izaziva blagu alkalnu reakciju u organizmu. Sok od paradajza piju i sportisti i oni koji rade vežbe za topljenje masnih naslaga, kako bi dobili ravan stomak.

sok od paradajza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!