Loboda biljka uzgoj recepti

Atriplex_hortensisLoboda biljka je jestivi korov, mada se i uzgaja, pošto je vrlo hranjiva i korisna u ishrani. Priprema se i jede na sličan način kao spanać. U ishrani se loboda koristila od davnina, a danas mnogo manje, ali su neki recepti opet aktuelni. Ima više vrsta istog roda, tako da razlikujemo jestivu lobodu (Artiplex hortensis), koju zovu još i planinski ili francuski spanać. Ona se uzgaja i upotrebljava kao lisnato povrće. Tu je i bela loboda (Chenopodium album) koja se smatra korovom, a ustvari je isto jestiva biljka. Jeste široko rasprostranjena biljka, ali ne i u ishrani, pa je njena upotreba rezervisana za ljubitelje i dobre poznavaoce zdrave i organske hrane iz prirode. Ni sve lobode nisu jestive, tako da branje samoniklih jestivih biljaka u svakom slučaju treba prepustiti onome ko se razume, da ne bi došlo do greške. Listovi bele lobode su srcoliki i nazubljeni, za jelo sočni. Lice lista je delom beličasto, kao posuto pepelom, pa stoga verovatno i naziv bela loboda.

Uzgoj lobode

Loboda se može lako uzgajati u bašti. Seje se iz semena u proleće. Biljka ima brz porast. Može da naraste do 1,5 m u visinu.  Nema mnogo posla oko lobode. Otporna je na bolesti. Uopšte nije zahtevna za uzgoj. Listići se kidaju tokom celog leta i koriste u ishrani. Priprema se kao spanać, a stručnjaci smatraju da je po svom sastavu još korisnija, posebno zbog većeg sadržaja nutritijenata. Od sredine leta loboda cveta, a onda bude i mnogo semenki. Prvo su zelene boje, a onda tamnije. Loboda biljka se i sama od sebe lako rasejava, tamo gde se gajila lane.

Nutritivna vrednost i lekovita svojstva lobode

Loboda je veoma zdravo lisnato povrće. U poređenju sa sličnim povrćem, kao što je spanać ili blitva, loboda ima svoje prednosti u nutritivnom smislu. Sadrži velike količine beta karotena, mnogo više nego dve pomenute namirnice. Od minerala je bogata kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i gvožđem.  Od vitamina se ističe prisustvo folne kiseline, C, E, B6, B2 i B1 vitamina. Lobodu odlikuje značajno veći sadržaj nutritivnih sastojaka u odnosu na blitvu ili spanać. Loboda je blag laksativ i smatra se namirnicom koja dobro čisti creva. Isto tako čisti krv i predstavlja antireumatik.

Kako se sprema loboda

Da bi se optimalno iskoristili svi sastojci iz lobode, a posebno C vitamin, najbolje je jesti lobodu u svežem stanju u vidu salate. Salata od lobode se pravi kao i ostale zelene salate. Nakon pranja listova, najbolje je dodati malo maslinovog ulja i limunovog soka, te sve dobro izmešati. Naravno postoje i drugi recepti, gde se loboda termički obrađuje, a to su čorba od lobode, pita od lobode i sl. Ovi recepti su potpuno isti kao kad koristite spanać, tako da u pripremi nema nikakve razlike, sem što sad koristimo lobodu.

Chenopodium album

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!