Matovilac salata uzgoj priprema recepti

matovilac salataMatovilac salata se priprema kao i druge zelene salate. Biljka matovilac negde raste divlje, ali se i uzgaja. Jednogodišnja je zeljasta biljka. Uspeva dobro na severnoj hemisferi. Za jelo se koriste obli listovi, tamnije zelene boje i specifičnog i blagog ukusa. Matovilac je niskorastuća biljka sa kratkom stabljikom, a listići su grupisani u rozetu. Vrlo dobro podnosi niske temperature, pa se gaji kao zimsko zeleno povrće. Latinski naziv za ovu biljku je Valerianella locusta, a na engleskom govornom području za nju kažu kukuruzna salata. Zovu je još i jagnjeća zelena salata, jer je omiljena hrana jagnjadi.

Matovilac uzgoj

Na našim prostorima ova salata je pogodna kao zimsko povrće. Dakle, može da opstane preko zime, pa je sasvim pogodna za uzgoj u povrtnjaku, kad ostalo povrće ne može da raste zbog hladnoće. Seje se od septembra, pa sve do proleća. Najbolje ga je sejati u etapama na svakih 15 dana, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju. Tako ćete celu zimu imati matovilac salatu. Matovilac traži plodno zemljište. Seje se u redove razmaka 20 cm. Koren raste plitko, pa nije neophodna duboka obrada zemljišta. Biljka se odlikuje otpornošću na niske temperature i samo ako je izuzetno hladna zima listovi mogu da izmrznu. Smatra se da može izdržati -15 C. Matovilac brzo dospeva za branje. Niče za 1-2 nedelje, a može da se bere već za 2 meseca. Ako pri branju samo odsecate biljku pri dnu, onda će iz korena krenuti novi listići.

Matovilac recepti

Najčešće se jede kao i ostale zelene salate. Dobro se slaže uz meso, kao i rukola. Svež matovilac se priprema tako što se opere, začini i posluži kao prilog uz meso, ribu, testeninu. Lepo se da iskombinovati sa piletinom, u sendviču, sa jajima i belim sirom.

Matovilac nutritivna vrednost i lekovitost

Matovilac salata ima tri puta više C vitamina nego zelena salata puterica. Prisutne su u ovoj biljci i značajne količine beta karotena, A vitamina, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Kao salata matovilac u ishrani doprinosi čišćenju organizma, a naročito je to potrebno u proleće. Matovilac je dobar izvor vlakana i sasvim preporučljiva salata za mršavljenje. Jača imuni sistem pošto ima dosta C vitamina i podstiče stvaranje eritrocita zbog gvožđa koje sadrži.

matovilac slika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!