Kako napraviti prirodnu pastu za zube

Svi oni koji cene prirodne sastojke obratiće pažnju na ovaj recept. Ali zašto bi neko uopšte pravio prirodnu pastu za zube? Većina pasti za zube koje možemo naći u prodaji sadrži sporne sastojke, od kojih je najpoznatiji fluor. Paradoksalno je da se ovaj sastojak veliča kao odličan za zube, a sa druge strane smatra se da ima negativno dejstvo ako se proguta. Paste za zube bez fluora se retko nalaze i mnogo su skuplje.

Sporni sastojci kupovnih pasti za zube

Fluor je najkontroverzniji sastojak paste za zube. Prema nekim izvorima fluor je štetan za štitnu žlezdu. Ne bi ga trebalo progutati, a sastojak je pasti za zube. Da li je to uopšte moguće izbeći.
Sporni su i neki drugi sastojci koji ulaze u sastav kupovnih pasti za zube, kao na primer veštački zaslađivači, koji isto mogu biti štetni.
Sastojak triklosan se koristi već decenijama u pastama za zube, kao i mnogim drugim sredstvima za higijenu, kao na primer antibakterijskim sapunima. Sve je više dokaza koji potvrđuju štetnost ovog sastojka. Smatra se da utiče na reprodukciju, jer oštećuje mitohondrije.
Glicerin je još jedan sporan sastojak, koji se nalazi u mnogim pastama za zube. Navodno može da izazove remineralizaciju zuba. Iako se stručnjaci ne slažu, bolje je izbeći ovaj sastojak.
Neki surfaktani, kao natrijum lauril sulfat pomažu da pasta peni, ali prema nekim izvorima mogu izazvati afte.
Zatim i sve one veštačke boje i arome u pastama.

Recept za prirodnu pastu za zube

½ šolje kokosovog ulja
2-3 kašike sode bikarbone
stevija u prahu (količinu procenite sami)
15 kapi eteričnog ulja mente ili cimeta

Otopiti kokosovo ulje, pa sipati i dobro umešati sve ostale sastojke. Napravljenu pastu sipati u čistu staklenu teglicu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Četkicom zahvatiti malu količinu iz teglice, tako da se zadrži na čekinjama. Može se upotrebiti i mala kašika, da se ova prirodna pasta nanese na četkicu. Prati zube temeljno.

Kako deluje? Probajte, jer neki ljudi ovo koriste već godinama. Iskustva korisnika kažu da imaju manje zubnog kamenca, a nemaju pojavu karijesa.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!