JEDNOSTAVAN SISTEM ZA NAVODNJAVANJE KAP PO KAP: Napravite domaću super kapalicu za biljke

Za ovaj jednostavan sistem za navodnjavanje kap po kap, potrebna nam je plastična flaša, crevo i kanap. Svako može da napravi i da koristi po potrebi. Za više biljaka, treba nam i više ovakvih kapalica. Videćete da voda izlazi baš kako treba. Stvarno je kap po kap. Prilikom velikih vrućina tokom leta, biljke imaju povećanu potrebu za vodom. Neophodno je zalivanje, a najbolji je sistem kap po kap.

Kako napraviti super kapalicu

Treba vam prazna plastična flaša sa čepom. Napravite rupu na čepu. Mi smo za to koristili zagrejanu lemilicu. Prečnik rupe treba da bude približno jednak prečniku creva, jer crevo treba da uđe u flašu. Koristili smo tanko providno crevo. Isecite crevo na odgovarajuću dimenziju. Pripremite adekvatan kanap, koji može da prođe kroz crevo. Kanap treba biti nešto duži od creva. Za kanap prikačite žicu i lako ćete ga provući kroz crevo. Žica nam više ne treba. Sada crevo sa kanapom provucite kroz rupu na čepu i podesite ga kako treba. Deo unutar flaše ide gotovo do dna. Spoljni deo creva treba da bude malo iznad zemlje. Napunite flašu vodom. Da se spoljni deo creva ne bi pomerao, mi smo ga fiksirali. Napravili smo spiralu do žice i tu smo provukli crevo, a drugi deo žice smo učvrstili za flašu. Gotovo je.

Puštanje u rad

Kada je sve spremno i flaša napunjena vodom, nagnite flašu ili pritisnite, da kroz crevo krene voda i da se kanap natopi. Posle toga sve radi samo i koda ide kap po kap. Namestite flašu pored biljke koju želite da zalivate i to je sve. Da se voda u flašama ne zagreje previše kada su visoke temperature, pustite sistem u rad kasno popodne, da radi i kvasi biljke preko noći. Odmah treba napomenuti, da nije ovo pogodno za veće površine, nego za okućnice i bašte sa manjim brojem biljaka. Može se koristiti za zalivanje cveća i povrća.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!