Sok od trnjina recepti za vino i čaj

TrnjineTrnjina nije baš najukusnija bobica za konzumiranje u svežem stanju, zato se od nje prave sok od trnjina, vino ili čaj od cvetova. Kada se jede u svežem stanju, ukus trnjine je opor i kiseo. Plod trnjine spada u koštunice, tamno plave do crne boje, veličine oko 1 cm u prečniku. Trnjina cveta u rano proleće, a bere se u jesen. Različita su mišljenja kad treba brati trnjinu. Neki smatraju da je bolje pre prvih mrazeva, a neki kažu da je bolje posle kad malo ogrezne. Ako se od nje pravi sok ili vino, verovatno da je bolja ’’kasna berba’’.

Kako se pravi sok od trnjina

Trnjine koje su ubrane posle prvog mraza se stave u ključalu vodu i ostave da se hlade preko noći . Koliko imate kilograma trnjina, toliko treba biti i vode. Sledeći dan kada se probudite onda propasirajte sve i procedite kroz cediljku. Dodati šećer tako da ga bude četvrtina u odnosu na težinu trnjina. Ponovo nek prokuva sve i kad se šećer rastopi, sipajte sok u tople sterilne flaše koje ste unapred pripremili. Flaše se zatim umotaju u ćebe i postepeno se hlade.

Kako se pravi vino od trnjina

Vino od trnjina može da se napravi na sledeći način. Potrebne su trnjine ubrane nakon prvog mraza ili trnjine koje su zamrznute pa odmrznute, da bi pustile malo soka, koga je inače u trnjinama malo. Odstraniti koštice ručno, izmuljati trnjine i pomešati količinu trnjina i vode u odnosu 1 : 1,5. Voda treba da bude izvorska. Na 10 litara šire, dodaje se 1,5 kg šećera i aktiviranog vinskog kvasca. Burence prekriti čistom krpom i poklopcem, bez zavrtanja. Temperatura u prostoriji treba biti 15-20 stepeni celzijusa. Počinje fermentacija pa je potrebno par puta dnevno promešati sadržaj. Nakon  oko 7 dana prekida se vrenje, procedi se sadržaj kroz cediljku, pa gazu ili zenske najlon čarape. Kada je vino proceđeno, sipa se u flaše ili bocune, onda počinje tiho vrenje, koje može potrajati mesec dana. Obratite pažnju da posude sa vinom ne budu potpuno zatvorene, da imaju oduška. Zatim je potrebno pretakanje i bistrenje vina.

Kako se pravi čaj od trnjina

Za čaj se obično koristi cvet. Cvetovi se beru u proleće, dok su još poluotvoreni. Suše se u hladovini i na promaji. Suvi cvetovi se čuvaju dobro upakovani da ne vetre i ne gube lekovita svojstva. Za čaj se još može koristiti plod bobica trnjine koja se bere pre mrazeva. Čaj od trnjina deluje kao diuretik i protiv proliva. Jača želudac i umiruje grčeve. Čaj od cvetova se priprema tako što se 1 mala kašika suvog cveta trnjine prelije sa 2 dl ključale vode. Nakon 10 minuta se procedi i piju se 2 šolje čaja na dan.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!