Sremuš divlji beli medveđi luk

sremusSremuš je zeljasta samonikla biljka, još poznata kao divlji beli luk ili medveđi luk. Sremuš raste na plodnom i vlažnom zemljištu u šumama ili u bilizini šuma. Može da se seje i uzgaja. Medveđi luk ima značajnu hranjivu vrednost, posebno u proleće. Podzemni deo biljke je lukovica, a spoljašnji karakterišu zeleni listovi i cvetovi su beli, skupljeni u cvasti. Seme je okruglo i crveno. Nadzemni deo biljke, stabiljike i listovi, se sakupljaju u proleće, pre cvetanja biljke. Lukovica se vadi u avgustu mesecu. Sremuš bi trebalo da sakupljaju samo dobri poznavaoci biljaka, jer je bilo i slučajeva trovanja, sa nečim što samo podseća na sremuš, a ustvari nije. Da podsetimo sremuš ima karakterističan miris, koji podseća na beli luk. I miris je jedan važan pokazatelj da je reč o pravoj biljci. Latinski naziv ove biljke je Allium ursinum

Upotreba sremuša

Sremuš kao i ostale biljke iz porodice lukova, predstavlja odličnu salatu, ali i začin. Mladi listovi mogu se koristiti sveži kao izvanredna salata. Stariji listovi su ljuti da bi se jeli sveži. Lukovica se može koristiti kao začin. Miris i ukus su slični kao kod belog luka, pa je idealan dodatak mnogim jelima. Može se čuvati neko vreme na hladnom, slično kao i luk. Sremuš se može dodavati čorbama, salatama i hrani uopšte. Ipak su sveži mladi listovi najbolji, jer su prepuni vitamina. Sremuš se osim u hrani, koristi i kao pomoćno lekovito sredstvo, kao alkoholnovodeni ekstrakt, u obliku kapi i sl.

Sremuš kao lek

Sremuš sadrži eterična ulja, vitamin c, vredne minerale, alicin i druge sastojke. U narodnoj medicini sremuš se preporučuje za čišćenje krvi, ali i organa za varenje. Efikasno deluje na upaljenu sluzokožu creva i otklanja crevne parazite. Ima slično dejstvo kao i beli luk. Snižava pritisak, deluje na podizanje imuniteta, naročito protiv virusa gripa. Sremuš je odličan i protiv lošeg holesterola. Dobar je za kardiovaskularni sistem i sprečava pojavu arteroskleroze. Ekstrakt medveđeg luka se pokazao kao veoma koristan, kod lečenja bolesti kao što su bronhitis, astma i druge bolesti disajnih puteva. Pomoću sremuša se izbacuje višak sluzi i deluje anibakterijski, kao prirodni antibiotik.

Kapi sremuša

Za kapi ili tinkturu sremuša treba pomešati 1 l rakije komovice i 250 grama lukovica sremuša. Lukovice prethodno dobro izgnječiti. Sve to sipati u odgovarajuću teglu ili flašu i zatvoriti. Potrebno je redovno mućkanje ili mešanje sadržaja. Nakon 2 nedelje procediti i čuvati u frizideru ili na tamnom i hladnom mestu. Uzimati kašičicu ujutro i uveče uz jogurt. Ovo je dobro kod visokog pritiska i holesterola.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor