Evo zašto treba jesti mladi luk, a posebno zeleni deo koji mnogi odbacuju

Mladi luk je važno sezonsko povće, zdrava prolećna salata koju treba iskoristiti. Istina sada ga u marketima ima gotovo tokom cele godine, ali ipak onaj prolećni mladi luk koji je stasao na otvorenom, to je onaj pravi, a možemo ga naći na pijaci.

Kako jesti mladi luk

Mladi luk se sastoji iz belog i zelenog dela. Beli deo je zapravo stabljika, a zeleni su listovi. Korenčići na vrhu belog dela se iseku i odbace, kao i eventualno oštećeni listovi. Sve ostalo je jestivo, iako mnogi odbacuju zeleni deo mladog luka. Beli deo jeste malo ukusniji, a zeleni je ljut, ali u njemu dominiraju korisni sastojci i ne treba ga bacati. Tačno je da mladi luk često termički obrađujemo i sipamo kao dodatak u mnoga kuvana jela, ali ipak prednost treba dati svežem maldom luku u ishrani, jer tako je neuporedivo bolji, što se tiče dragocenih sastojaka.

Nutritivna vrednost

Mladi luk je hranjiv, bogat mineralima i vitaminima. Zahvaljujući takvim sastojcima predstavlja dobar proizvod za prevenciju raznih bolesti. Idealan je kao prolećno povrće, koje vraća energiju organizmu, nakon odlazeće zime. Doprinose tome vitamin A,K i C, te minerali kalijum, fosfor i kalcijum, gvožđe, sumpor, magnezijum kojima je naročito bogat. Mladi luk sadrži dosta vlakna u sebi, pa fino čisti creva. Dragoceni sastojak kvercentin čini da mladi luk ima dodatna lekovita svojstva. To je biljni pigment iz grupe flavonoida.

Lekovita svojstva

Mladi luk ima antibakterijska svojstva. Time štiti organizam od upalnih procesa. Smatra se da je koristan za apetit i varenje hrane. Mnoge zdravstvene benefite mladi luk ima. Sadrži antioksidanse. Preventivno je dobar za srce i protiv malignih oboljenja. Štiti čovekov vid i uopšte je koristan za zdravlje očiju, jer poseduje mnoštvo karotenoida. Jača imuni sistem, jer mu pomaže u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa. Zeleni deo mladog luka je posebno zdrav. On je koristan za snižavanje holesterola i vraćanje povišenog šećera u normalne granice. Dobar je i za kožu, jer pomaže organizmu u proizvodnji kolagena.

Mladi luk za rast kose

Svi znamo da je mladi luk zdrav, a da li ste znali da mladi luk podstiče rast kose. Primena soka od mladog luka, tako što ćemo tretirati vlasište kose, može dati rezultate već za 30 dana, ako se redovno tretira. Mladi luk iscedite u sokovniku, a sok utrljajte na kosu i masirajte nekoliko minuta. Ostaviti tako na kosi 30 minuta pa isprati i oprati kosu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!