Crna rotkva i med (video)

rotkvaCrna rotkva je korisno i lekovito povrće, ali i pored toga je prava retkost na našem jelovniku. Od nje se mogu pripremati lekoviti preparati kao crna rotkva i med. Osim toga crna rotkva se najviše koristi u kuhinji kao salata ili dodatak salatama. Posebno je za upotrebu preporučljiva u toku zime, kada je organizam podložniji virusnim i bakterijskim infekcijama. Jača imunitet i deluje antibakterijski.


Opis biljke

Crna rotkva je ustvari podvrsta iste vrste u koju spadaju i crvena rotkvica i bela rotkva. Gaji se zbog korena koji je okrugao ili izdužen, zavisno od sorte. Koren je zadebljao, spolja crn, a iznutra beo. Liči na repu. Nadzemni deo je zelena lisna masa. To je dvogodišnja biljka. U drugoj godini daje seme. Crna rotkva ima ljutinu i oštar miris.

Nutritivna vrednost

Crna rotkva je bogata mineralima i vitaminima. Posebno je dobar izvor c vitamina, a od minerala natrijum, magnezijum, kalijum i gvožđe. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu. Ima malu energetsku vrednost.

Rotkva kao lek

Koristi se u medicinske svrhe. U narodnoj medicini smatra se da je dobar lek za žuč i jetru. Postiče lučenje žuči, povećava protok u žučnoj kesi i sprečava pojavu kamena u žuči. Za lečenje žuči koristi se sok od crne rotkve. Od davinina je sok od crne rotkve poznat kao lek za bolje varenje, protiv kašlja itd.
U slučajevima kada nastupi prehlada praćena sekrecijom i sluzi, te u slučaju bronhitisa crna rotkva pomaže. Pročišćava disajne puteve. Dobar je diuretik. Korisna je i za probavu i otvara apetit.
Dobro je ponekad koristiti rotkvu kao salatu tako što se sitno narenda. Rotkva treba da se narenda pre samog jela ne gubi na lekovitosti i poželjno je da se konzumira sa još nekom hranom, pogotovo za one koji imaju osetljiv želudac. Kada se koristi u ishrani, kao salata ili na neki drugi način, rotkvu ne treba soliti da bi se očuvala sva lekovita svojstva.
Ako neko ima problema sa bubrzima ili čir na želudcu, nije preporučljiva upotreba crne rotkve.

Prirodni preparat od crne rotkve i meda

Rotkva se opere i odseče se vrh, a zatim se pažljivo izdubi beli mesnati deo. Treba je izdubiti toliko da može da stane par kašika meda. Ali med nemojte da sipate do vrha, jer će taj prostor da ispuni lekoviti sok rotkve. Rotkva napunjena medom tako treba da odstoji nekoliko sati, a neki čak kažu preko noći. Neki umesto meda koriste i ušpinovan šećer. Zatim se lekoviti sok ili sirup, koji je rotkva ispustila, daje bolesniku. Ovako pripremljena rotkva sa medom posebno je dobra kod prehlade i kašlja.

Honey and radish

Share Button
loading...

3 mišljenja na „Crna rotkva i med (video)“

    1. Moja mama je pravila tako da „izvrti“ gornji dio rotkve i napravi udubljenje i tu naspe med i svako jutro pojede se jedna mala kasika tog meda u koji je naravno rotkva pustila svoj sok. super je za sve bornhijalne bolesti. znaci med stoji u toj rotkvi dok se ne pojede sve.
      sretno 😀

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!